Стижу субвениције за сточаре и кредити за све пољопривреднике

Аутор: Gdjakovic
500 посета

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић, и њен шеф Кабинета  Ненад Доловац састали су се данас са представницима пољопривредних удружења, како би разговарали о проблемима који и даље тиште пољопривреднике, саопштило је Удружење за заштиту пољопривредника Асоцијација 2022.

Поскупели јунад и свиње у кланицама, а за прасад и телад бележи се пад цена

Како је закључено, неопходне су гаранције за формирање Пољопривредне коморе Србије, и формирање Радне групе при Министарству пољопривреде, као дугорочно решење за постизање бољих услова у пољопривредној производњи. Пољопривредна комора би функционисала по принципу институционалног тела, које би информисањем по секторима, односно гранама пољопривреде, пратило тренутно стање и проблеме у пољопривреди и својим радом утицало да се у тим секторима пољопривредни произвођачи заштите, уз предлоге за унапређење пољопривреде.

Такође, речено је да ће се пољопривредни кредити омогућити у пословним банкама за сва регистрована пољопривредна газдинства у еАграру. Кредити се омогућавају по принципу субвенционисаних камата од стране државе, као вид олакшица за финансирање пољопривредне производње, као и олакшице при раздуживању обавеза код организатора пољопривредне производње.

Више новца него заинтересованих пољопривредника…

Договорено је и да ће Робне резерве изаћи у откупу за род 2023, када се попуне капацитети расписани Јавним позивом за род 2022. од 28 динара по килограму плус ПДВ. Другим речима, на основу утврђивања потребних количина биће расписан нови јавни позив за робне резерве. Цена робне резерве биће накнадно утврђена, на основу тржишне вредности и квалитета. Кад је реч о цени пшенице рода 2023, остаје да се на заједничком састанку са Министарством, „Житом Србије“ и извозницима, омогући максимална откупна цена пољопривредним произвођачима. Пољопривредници из раније су предложили да производна цена пшенице, с просечним родом од 5-6 тона по хектару, треба да износи око 32 динара по килограму.

Ко је крив за лошу цену малине?

Директна давања ће за производну 2023. годину бити исплаћена свима који су предали потпуну документацију по јавним позивима за субвенционисање пољопривредних газдинстава. Очекује се да ће исплата субвенција за сточарство путем јавног позива почети 1. јула, а заостала дуговања из 2022. године биће исплаћена свима који су предали потпуну документацију, наводи се у саопштењу Удружења.

З. Д.

Извор: https://www.dobrojutro.co.rs/subvencije-za-stocare-od-1-jula/

Орлови крсташи све бројнији, чак седам орлића се излегло

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар