СТИЖУ велике субвенције за нове фарме

Аутор: Gdjakovic
463 посета

Како би се решили нагомилани проблеми у сточарству, држава је ове године повећала све субвенције за примарну производњу млека, говеђег и свињског меса. Интервенисала је и код прерађивача. Увоз им се не ограничава, али ће за сваку количину која по кварталу прелази просек у претходне 4 године, морати да добију сагласност ресорног министарства. Сва њихова улагања у нове капацитете за производњу до 2 милиона евра државе ће суфинансирати са 750 хиљада евра.

Како би се решили нагомилани проблеми у сточарству у Србији ове године су повећане све субвенције за примарну производњу кажу представници Министарства пољопривреде. Да би стање на тржишту било под контролом, морало се интервенисати и код прерађивача. У изјави за Радио Београд  из Министарства наводе да меса немамо довољно, и морамо да га увозимо. Квоте које смо одредили тромесечне, су на основу четверогодишњих просека увоза по кварталима, уколико то не буде довољно, можгуће је увек да поднесете додатни захтев, уколико покажете следљивост документације. Наравно да никакав проблем није да добијете нову квоту. Нема више дозвола које ће трајати 6 месеци и годину дана додају из ресора пољопривреде.

На мере које су најављене осврнуо се Зоран Матијевић, из индустрије меса Матијевић.

„Драго ми је ово што сте разјаснили везано за увоз меса и везано за дозволе и то једна била велика непознаница. Ја сам противник увоза и живимо за тај дан када ће Србија престати да увози месо“.

Међутим, уз развијену примарну производњу, данас треба и јака прерађивачка индустрија у сточарству сматрају у Министарству где мисле да је прави тренутак и наводе да је први пут у великој односно кровној уредби Владе Републике Србије препозната пољопривреда и прерада у пољопривреди.

Сточарство у Србији завршило је прошлу годину с дефицитом у спољнотрговинској размени од близу 300 милиона евра, што је повећање од скоро 3 пута у односу на 2021. У истом периоду број свиња и говеда у нашој земљи у обе те категорије смањио се за по 7 процената.

Аутор: Иван Јовановић

Извор: Радио Београд

Srodni tekstovi

Оставите коментар