Министарка Танасковић са фармерима о ценама и субвенцијама

Аутор: Gdjakovic
371 посета

Производна група одгајивача товних раса говеда, при Удружењу „Агропрофит” из Новог Сада, на састанку у Ади, разматрала је свој овогодишњи производни циклус и најављене државне мере за ову грану сточарства у 2023. години, након разговора са министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић.

Фармери су највише забринутости испољили према још увек неисплаћеним подстицајима и новом начину пријављивања за директна плаћања из аграрног буџета.

Поред тешке године у производњи хране и принудне куповине хранива, одгајивачи су суочени са беспарицом због нереализованих државних мера подршке и неки су на ивици да кланицама распродају своја квалитетна стада, што је њихов крајњи потез и верују да се то неће догодити, јер је са одговорног места најављена пуна подршка сточарству.

Фармери у овој групацији нису још добили, како су навели, најављена директна плаћања за квалитетне приплодне краве и бикове, а неки нису ни сазнали где су њихови захтеви за куповину квалитетних приплодних грла, а до краја године остало је још пар радних дана за исплату. Према неким проверама, у Управи за аграрна плаћања поједине пријаве нису пронађене, па се о обради не може говорити.

Наше квалитетно товно говедарство по расном саставу предњачи у региону, а број превазилази 12.000 крава у чистој раси, што је од 2009. године постогнуто захваљујући државним мерама. Одгајивачи тврде да без новца добијеног из државне касе немају шансу да опстану, јер је њихов једини годишњи приход продато теле или приплодна јуница, а да неизвесност буде још већа многи и немају на располагању пашњаке, што повећава трошкове производње.

Увођењем новог модела за реализацију државних мера подстицаја, према јавном позиву и то само једном у години, узбудило је фармере, јер мисле да држава може и одустати од издвајања новца за њихов посао, што се не може закључити на основу постојећег закона о подстицајима у пољопривреди. Порука из државне администрације је јасна – сточарство има предност и подршку у финансирању, али је потребно увести ред у реализацији модела финансирања, где се јавни позив сматра корисним алатом. Узгајивачи за идућу годину предлажу да се пронађе форма финансирања по коме ће бити могуће да се оствари новац за јунице и отељене краве, а како тврде, то са кратким важењем позива и свега једном у току године није могуће.

Удружење је прихватило понуду министарке Танасковић да активно учествује у програмирању послова и доношењу разних правила у сектору квалитетног товног говедарства. Сточари из Баната, где има и највише пашњака, оценили су да је у реду залагање министарке да се пашњаци одговарајућим прописом дају на управљање државним службама, али да се до тада спречи злоупотреба у коришћењу ових површина, које су поједине локалне управе издале у закуп заинтересованим сељацима без стоке и који су осушено сено продавали локалним фармерима. У удружењу сматрају да је потребно што пре преузети модел из ЕУ (Румунија, Хрватска) по коме се користе и чувају пашњаци. За то сточари добијају новац и имају дугорочне уговоре.

И поред нестабилног тржишта живе јунади и меса, ови сточари ако добију подршку из државне касе неће одустати од овог посла, поготово газдинства у којима је ангажована цела породица.

Удружење је прихватило позив амбасаде Чешке да током априла идуће године сточари из Србије посете сајам у Брну, као и више одгајивача говеда и специјалних стручних институција у овој земљи.

Са овог састанка упућен је апел товљачима јунади да одбију купце који за њихову квалитетну јунад нуде 2,8-2,9 евра/кг живе мере, јер је цена у малопродаји израчуната по могућој откупној цени од 3,5-3,6 евра/кг.

Више на линку: http://www.agroservis.rs/tovno-govedarstvo-17

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар