Не спаљујте биљне остатке и корове: Опасно, кажњиво и лоше за земљу

Аутор: draganadpetrovic
585 посета

Иако је спаљивање корова и биљних остатака на њивама и поред пута законом забрањено, у Србији је то и даље врло честа појава и пракса.
На прагу јесење сетве спаљивање биљних остатака је навика пољопривредних произвођача која последњих дана узима све више маха. Као најчешћи изговор произвођача за овом мером наводи се: “Овако се лакше узоре њива, биљни остаци а нарочито кукурузовина успоравају орање”. Спаљивање биљних остатака на њивама је изузетно штетно, и упркос упозорењима стручњака да се то не чини, пољопривредни произвођачи покушавају да спаљивањем реше проблем корова и биљних остатака на својим парцелама- осиромашујући тиме земљиште.У свим гранама биљне производње после жетве стрнина, убирања повртарских култура и ускоро убирања кукуруза остају коренови и наџемни остаци.

Илустрација: Пожар изазван спањивањем стрњике врло је опасан/ Фото: Pixabay

Ови споредни прпизводи биљне производње могу се искористити на више начина: Као сточна храна, у оплемењеном или дорађеном облику, као простирка у сточарству, као сировина за спремање стајњака и компоста и непосредним укључивањем у процес искоришћења органске материје заоравањем у земљишту.
Заоравањем се биљни остаци укључују у процес кружења органске материје у земљишту, стимулише се биолошка активност земљишта и позитивно утиче на структуру и водно-ваздушне и топлотне особине земљишта. Заоравањем биљних остатака поправља се плодност и продуктивност земљишта.
И поред свих могућности искоришћавања биљних остатака пољопривредни произвођачи у пракси често примењују спаљивање. Спаљивање биљних остатака и корова може бити врло опасно, а према постојећим законским прописима је и забрањено.
Приликом спаљивања биљних остатака развија се висока температура, чиме се уништава плодоносни слој земљишта и корисни микроорганизми. Осим губитка у органској материји, ватра загађује околину и представља велику опасност због могућности неконтролисаног ширења пожара.

И овом приликом апелујемо на пољопривредне произвођаче да пронађу неку од могућности и скоришћавања биљних остатака, а спаљивање замене неком од наведених мера!

Јелена Стојиљковић, саветодавац за ратарство и повртарство
ПССС Лесковац

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-ne-spaljujte-biljne-ostatke-i-korove/

Srodni tekstovi

Оставите коментар