Србија међу најпосећенијим штандовима на сајму у Будимпешти

Аутор: Gdjakovic
658 посета

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде учествује на светској изложби ловачких трофеја “Једно са природом” која се одржава од 25. септембра до 14. октобра 2021. године у Будимпшети. Ово је највећа изложба за последњих 50 година и очекује се више од 2 милиона посетилаца из целог света. Поред ресорног Министарства на штанду Србије налазе се ЈП Србије шуме, Војводина шуме, Ловачки савез Србије, Национални паркови Копаоник, Тара и Ђердап као и Ловачка комора Србије.

На штанду површине 400 метара квадратних налази се преко 600 дермопрепарата и трофеја аутохтоних врста дивљачи погодних за лов. Наш штад је дизајниран тако да представи све значајне ловне регије и олакша увид у ловне потенцијале Србије. Богдан Игић државни секретар и Ведрана Илић помоћница министра за пољопривреду овом приликом имали су низ састанака са колегама из Мађарске где су договарани детаљи унапређења сарадње у области пољопривреде, шумарства и водопривреде и то посебно када је реч о младима. Подсећамо Србија И Мађарска су недавно потписале међудржавни спорзум у овој области.

Изложба се простире на 75.000 квадратних метара, распоређена је у 8 павиљона, а састоји се од међународне изложбе оружја, риболова и лова ФеХоВа ПЛУС, Мађарска изложба и сајам пољопривредне и прехрамбене индустрије ОМЕК као и мноштво других сегмента који чине овај сајам уникатним. Највећа изложба природе 2021. покрива сектор лова, заштиту природе, водена станишта, очување природе и њену будућност, биодиверзитет и одрживо коришћење природе. Такође, овде су заступљене теме соколарства, криволова, али и гастрономија и иновације.

Прикази живих животиња, светски рекорди и посебни трофеји помоћи ће у подизању свести о изванредном богатству дивљих животиња наше планете саопштили су организатори. У највећем мађарском изложбеном акваријуму посетиоци ће моћи да виде рибе дужине до 2 метра и тежине 110 кг. Биће одржане и коњичке и ловачке изложбе паса.

Овом приликом председник Ловачког савеза Србије Братислав Ћирковић уручио је Златни орден Ловачког савеза Србије којим су одликовани вице-премијер Мађарске Семјен Золт и државни секретар Золтан Ковач. Овом приликом Ћирковић је уручио захвалнице које су добили: Амбасада Србије у Мађарској, Управа за шуме, Министарство пољопривреде, ЈП СРБИЈА ШУМЕ И ЈП ВОЈВОДИНА ШУМЕ, Новосадски сајам као и Ловачка комора Србије.

Братислав Ћирковић се обратио гостима на штанду речима да је ово једниствени наступ Србије и честитао организаторима на истрајности у организацији скупа и посебно се захвалио Амбасади Републике Србије у Будимпешти на подршци у организацији наступа наше земље. На штанду Србије налази се експонат јелена вредан 248 поена. Поред овог изложено је 516 трофеја што је станд Србије учинило једним од најпосећенијих на овој манифестацији

У Будимпешти се налази и музеј лова и пољопривреде. И он је такође део манифестације. Ми смо имали прилику да га посетимо не тако давно са пољопривредницима из Ваљева и Врања.

Srodni tekstovi

Оставите коментар