Поврће без радне снаге – само унесете саксије и изнесете плодове!

Аутор: draganadpetrovic
278 посета

Оно што се некада звало немогућа мисија, данас постаје нормалност у производњи. Од дронова до дигиталне котроле ђубрења дошли смо у фазу да ако узгајате поврће,печурке, резнице и цвеће било где и у било које доба године,на аутоматизован, одржив и ефикасан начин. Све ово је могуће са новим – хидропонским стаклеником намењеном за индустријску производњу.ПЛАСТЕНИК који је осмишњен је заправо потпуно аутоматизована метода узгоја у затвореном простору. Само ставите махуне у компост, или саксије и покрените унапред инсталирани програм за узгој, или ручно прилагођени програм.Напредни део софтвера ствара идеалну унутрашњу микроклиму, влажност и температуру за раст биљака,репродукује природни циклус дан-ноћ и снабдева одговарајућу количину воде и хранљивих материја.
„HORTO PROFESSIONAL“ се може инсталирати било где и захтева само прикључак за струју и довод воде за рад.Потрошња је изузетно смањена: само 6,5 kwh (24-часовни просек) и око 3000 литара воде месечно при пуном оптерећењу.Продуктивност и квалитет током целе године HORTO PROFESSIONAL вам омогућава да узгајате различито поврће за сваки производни циклус, уз гарантовано време бербе и без непредвиђених догађаја,како бисте брзо и флексибилно испунили захтеве тржишта.Време култивације је такође 25% брже у поређењу са окружењем на отвореном,а квалитет је висок и константан.

Илустрација: Систем даје константно висок квалитет поврћа/ ФОТО: Pixabay

Лако управљање
Захваљујући напредном софтверу, није потребно стручно особље да надгледа раст биљака. Апликација одмах означава све проблеме или критичне проблеме, а доступна је и наменска услуга помоћи произвођача Томато+.Хидропоника захтева до 90% мање воде од традиционалног узгоја, не осиромашује земљиште и не захтева употребу инсектицида,фунгицида,или средстава за уништавање корова.Уградњом соларних панела или коришћењем зелене енергије могуће је у потпуности надокнадити утицај на животну средину и стога су у складу са принципима циркуларне економије.

Подешавање
Све компоненте пластеника, од ЛЕД диода и структура до штампаних плоча, софтвера и висине полица, могу се прилагодити за било коју врсту производње.За разлику од других сличних производа на тржишту,све компоненте се развијају у компанији и управљају се централизовано како би радиле како треба.

ТЕХНОЛОГИЈЕ
Систем користи технологије и иновације које је креирао и патентирао Томато+.Репро материјали су направљени од 100% биоразградивих и компостабилних материјала, садрже висококвалитетни
природни супстрат са семенкама и без ГМО, адитива,или средстава за заштиту биља. Након употребе, могу се одложити као органски отпад или трансформисати у ђубриво, или биогас.
Софтвер је једноставан и интуитиван, он вам омогућава да даљински управљате са више
стакленика у исто време. Технички стручњаци Томато+ су на располагању да обуче људе именоване
за управљање стакленицима, којима није потребна посебна стручна експертиза.

Илустрација: Користи се хидропонско наводњавање / ФОТО: Pixabay

Наводњавање
HORTO PROFESSIONAL користи хидропонско наводњавање, систем без земље који елиминише
потребу за антипаразитицима, гарантује константан квалитет и смањује потрошњу и утицај на животну средину.Осветљење су ЛЕД диоде које производе комплетан светлосни спектар захваљујући употреби 4 фреквенције.Такође су опремљени системом за хлађење на бази воде који им омогућава да се уграде ближе постројењима, оптимизујући простор.Специфични инструменти омогућавају да се подеси брзина којом се клима у резервоарима загрева или хлади, да се гарантује константан ниво влажности и проток ваздуха, и да се обезбеди одговарајућа количина СО2 у свим фазама раста.

МОДУЛИ ЗА СВЕ ПОТРЕБЕ
Пластеник је доступан у различитим величинама и може се прилагодити према потреби у погледу спољних димензија, висине полица и броја резервоара за култивацију. Сваки модул може имати до 5 полица за култивацију (максимална укупна висина 102 цм).За сада постоје два модела производње. Први модел омогућава производњу 24.850 махуна подељених у шест полица 280х80цм укупне дужине од 11 метара. Други модул са 16.500 махуна, подељен на четири полице 280×80 цм укупне дужине од 8 метара. Трећи модел је подељен на две полице 280х80 цм укупне дужине од 5 метара.
Контејнери се могу поставити било где, на температурама изнад -30° и испод 50°. Све што им је потребно је прикључак за струју и водовод и носећа површина. Кроз наменске пројекте, технологија се може инсталирати у штале и постојеће структуре. Такође је могуће прилагодити процесе
и компоненте, као што су тип наводњавања, висина полица и доза хранљивих материја, за производњу различитих врста биљака и резница.

Извор: Агробизнис магазина

Srodni tekstovi

Оставите коментар