Прокупље: Иновација у пољопривреди наводњавање уз помоћ сунца

Аутор: draganadpetrovic
33 посета

На плодним добричким ораницама, у атару села Пејковца код Прокупља, почеће са радом прва соларна електрана, која ће, уместо дизела, напајати пумпу за наводњавање. Први обновљиви извор енергије, почетни је корак у повећању конкурентности и заштити животне средине, на овом подручју.Мирослав Миљковић из Пејковца спада у ред већих робних произвођача поврћа у општини Житорађа. Истовремено, један је и од првих повртара који је схватио да без заливања нема ни сигурне производње и добрих приноса. Последњих година, како каже, ова ставка, због скупог дизела, је све већа у збиру трошкова, због чега је био принуђен да размишља о алтернативи.
„Још пре две, три године ми је пала та идеја за соларне панеле. Смањићу трошкове производње за неких 500 до 600 хиљада динара, које сам трошио на дизел. Снага електране је 20КW, а вредност инвестиције је 28 хиљада евра“, каже Мирослав Миљковић, повртар из Пејковца.

 

Илустрација: Без заливања нема сигурне производње и приноса

Последњих година и овде је све мањи број домаћинстава са више генерација, али и квалификоване радне снаге, због чега се, где год је то могуће, укључивање механизације и аутоматизације у процес производње, намеће као императив.

„Пошто је све мање времена и све мање радне снаге, одлучио сам да аутоматизујем тај систем за прихрану биљака, тако што сам набавио компјутер. Он мене кошта око неких 600 хиљада динара, ова инвестиција, али се исплати сигурно“, наводи Небојша Михајловић, повртар из Пејковца.

У Пољопривредној саветодавној стручној служби у Прокупљу, не крију задовољство због успешно реализованих пројеката, који представљају највећи искорак до сада у модернизацији процеса производње поврћа и смањењу трошкова.

„Уколико желимо да будемо конкурентни на тржишту, морамо да пратимо и светске трендове, морамо да уводимо иновативне технологије, морамо да се трудимо да користимо што више обновљивих извора енергије, да смањимо загађење животне средине, како би имали здрав и добар производ“, истиче Снежана Јовић, саветодавац у ПССС у Прокупљу.

Да ново време стигне и на плодне добричке оранице, помогла је и држава десетинама милиона динара, не само у Пејковцу, него и у суседном Самариновцу, пројектом електрификације око 500 хектара.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/4988222/prokuplje-inovacija-u-poljoprivredi.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар