Доказано да биљке производе звукове, а нарочито у једној свима знаној ситуацији

Аутор: Gdjakovic
262 посета

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА! Оно што су открили о БИЉКАМА многе ће ШОКИРАТИ

Недостатак воде, одсечене стаблјике или инфекције стварају звучне таласе због кретања течности, што говори о томе да биљке испуштају звуке када су под стресом, али стручњаци исклјучују могућност да је у питању комуникација између биљака.
У низу експеримената, група израелских научника је потврдила да биљке емитују звукове, а најупечатлјивије је то што је њихов звучни профил различит у зависности од тога да ли немају воду, имају посекотину стаблјике или су заражени вирусомпреноси Ел Паис. Такође су могли да разликују звучне таласе који долазе из билјке парадајза, дувана или кактуса.

То, ипак, не значи да билјке говоре или имају комуникативну намеру, пошто је објашњење много једноставније и потиче из основне физике.

Биљке могу да буду под стресом
Билјке, наиме, реагују на промене у окружењу, посебно ако им то изазива стрес: губе зеленило, опадају им листови и увену. Недавна истраживања су такође показала да могу хемијски да комуницирају, ослобађајући испарлјиве супстанце када их нападну инсекти.

Тим предвођен биологом и математичарем Лилач Хадани са Универзитета у Тел Авиву такође је показао да је цвеће подигло концентрацију шећера у свом нектару у року од неколико минута након што је чуло зујање опрашивача. Сада су Хадани и његове колеге показали да и они праве звукове и да они садрже информације. Серија експеримената је почела у звучно изолованој просторији.

Илустрација: Пластеник са биљкама

У њега су поставили на десетине билјака парадајза и дувана, обе уобичајене у лабораторијама. Пошто их никада раније нису чули, претпоставили су да, ако производе звукове, морају бити у деловима спектра које лјуди не могу да чују. Тако су поставлјени у близини ултразвучних микрофона, способних да снимају звучне таласе са фреквенцијом између 20 и 250 килохерца (кХз), док одрасли човек ретко чује преко 16 кХз.

Један звук на сат
Неки од њих су остали без воде пет дана, док су другима одсечени део стаблјика. Резултати, објавлјени у научном часопису Целл, показују да су неговане билјке емитовале у просеку један звук на сат. Међутим, они који су под стресом због суше повећали су буку на 35 на сат за билјке парадајза и 11 на сат за дуван.

У случају резова, звукови су били 25, односно 15. Упадлјив деталј је да су билјке парадајза повећавале број звукова како су пролазили дани без воде.

– У овој студији решавамо веома стару научну контроверзу: доказујемо да би њке емитују звукове – каже Хадани.

– Наши налази сугеришу да је свет око нас пун билјних звукова и да садрже информације, на пример, о несташици воде или повредама. Претпоставлјамо да звукове који се емитују у природи детектују оближња створења, као што су слепи мишеви, глодари, разни инсекти и можда и друге билјке – наводи израелски биолог.

Извор: https://informer.rs/magazin/zanimljivosti/782437/biljke-zvuk-stres 

Srodni tekstovi

Оставите коментар