БРАТИСЛАВ ЋИРКОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ЛСС: ЛОВЦИ СУ БЛИЖИ ПРИРОДИ ОД ДРУГИХ

Аутор: Gdjakovic
714 посета

Крајем октобра Ловачки савез Србије обележио је вредан јубилеј 125. година постојања. Како је том приликом истакао председник овог савеза Братислав Ћирковић, Ловачки савез Србије је једно од најстаријих удружења грађана у нашој земљи чија је мисија заштита природе, пуна ловишта, очување и унапређење станишта дивљачи у Србији. Према његовим речима ловци су баланс који држи биолошку равнотежу, да није ловаца дивљач не би опстала, а ловци увек прискоче у помоћ и када се догоде разне природне непогоде.

У интервју за Агробизнис магазин Ћирковић је открио и неке мање познате детаље из богате историје овог удружења.

– Ловачки савез Србије основан је 13.10.1896. године, на Збору ловаца у Роготу. Три ловачка удружења из Београда, Крагујевца и Младеновца, имала су иницијативу за оснивање савеза ловачких удружења. Први председник био је Љубомир Лешјанин, ађутант Двора, до је почасни председник био краљ Милан Обреновић. Том прилико усвојена су и прва акта којима се регулише лов. Током периода од 125 година у лову су се доносиле битне одлуке и склапали важни послови. Период комунизма је у 20. веку имао велики бенефит за ловство, самим тим што се је сам Јосип Броз Тито био пасионирани ловац. Сада се суочавамо са великим притиском од стране “зелених” организација и промотера веганства, а трајање од 125 година нам говори да је лов нераскидива карика са природом и да тај ланац не треба прекидати.

Да ли је тачно да људи, често из незнања, ловце погрешно доживљавају?

– Ловство је мултидисциплинарна наука која у основи има пре свега екологију и ветерину. Лов је део ловства, као и сами ловци. Без заштите природе и дивљачи нема ни лова. Врло неправедно се ловци оцењују као људи који не воле животиње. Не само да то није тачно већ је и апсолутно супротно. Одстрел је крајњи циљ, а њему претходи дуг период узгоја дивљачи и очувања животне средине. Ловци су људи који су у најближем односу са природом, њихов значај је немерљив, како за друштво тако и за науку. Довољно о томе говори и наше чланство у светској организацији за заштиту природе IUCN.

Интервју у целосати читајте у Агробизнис магазину за децембар 2021. године

https://agrobiznis.rs/

Братислав Ћирковић, председник Ловачког савеза Србије

Srodni tekstovi

Оставите коментар