Ово су предзимска правила које мора да зна сваки пчелар

Аутор: draganadpetrovic
72 посета

Како се година ближи крају, дани су све краћи, а ноћи све дуже, што значи да и пчеле и пчелари полако улазе у стање смањене активности. Док је време још лепо, а такви дани још увек нису толико ретки, потребно је завршити започете послове на припреми за зиму, јер зима, упркос томе што је најављена као прилично блага, ипак долази. Време отварања кошница ради прегледа је иза нас, сада то треба радити само из нужде и са пажњом да се редослед рамова више не ремети.Добар пчелар ће усмерити своју пажњу од сада па све до прве прилике у пролеће на посматрање и слушање лета. У кошници остају само радилице и матица, а ако се негде виде трутови, то је знак да нешто није у реду са таквом заједницом, највероватније да је без матице и да је неопходна интервенција. Слаба друштва и сва она која сматрамо недовољно јаким за правилно зимовање треба одмах спојити са јаким.

Благо време, температуре често изнад вишегодишњег просека, али субјективни осећај је као да је знатно хладније – већ смо се неколико пута сусрели са таквим временом ове јесени, посебно у Подунављу и Поморављу, а разлог је ветар. Стари пчелари с правом кажу да је највећи непријатељ пчела током зимовања ветар. Зато је потребно уредити простор око кошница тако да буду заштићене од директног дувања најчешћих хладних, зимских ветрова лети. У већем делу Србије то су северни и југоисточни ветрови, па кошнице треба заштитити од ових праваца. Иако на први поглед може деловати нелогично, пчелиња друштва не треба посебно грејати током зиме. За пчеларе је довољно спречити промају кроз кошницу, а најбољи начин за то је употреба новина.

Илустрација: Стари пчелари с правом кажу да је највећи непријатељ пчела током зимовања ветар

Ако је вентилациона мрежа кошнице уоквирена рамом дебљине око два центиметра, онда га једноставно треба умотати у папир тако да један лист новина буде на доњој страни, према пчелама, а други на горњој.Величина листа „Фармер“ је сасвим довољна за ово, а врста папира је баш како треба. Ово ће спречити непотребно хлађење пчелињег гнезда, али ће истовремено омогућити уклањање вишка влаге ослобођене од поједеног меда. Водена пара, као у облацима, креће се из куполе ка горњим деловима кошнице где би могла да се кондензује и навлажи унутрашњост. Међутим, пошто је ту први слој папира, он га упија својом доњом страном и предаје горњем слоју, који се суши ослобађајући влагу у простор испод поклопца. Простор између слојева папира је од великог значаја, јер је мали размак од неколико центиметара довољан да се створи топлотна изолација попут оне која се користи код модерних ПВЦ прозора. Велики размак би такође омогућио пренос влаге, али и штетан пренос топлоте конвекцијом.

Пчелиње колоније су сада углавном неактивне, а ова смањена активност је веома важна за уштеду залиха хране. Зимске пчеле штеде и храну и енергију у овом и наредна два месеца за критични период првих генерација пчела и зимовања, када им је енергија и храна најпотребнија. Потребни су им мир и тишина да би одржале температуру. Свако узнемиравање доводи до повећане потрошње хране и колебања температуре. Како се спољашња температура смањује, повећава се рад пчела на одржавању топлоте, па пчеле троше више хране.

Стога је, што се тиче хране, потребно обезбедити је у довољној количини за период мировања и раног пролећног развоја, до првих значајнијих пролећних уноса. То се пре свега односи на залихе меда, чије би резерве у нашим климатским условима требало да износе око 20 килограма. Сматра се да је ова маса меда довољна за исхрану, али је њена улога и да омогући одржавање релативно стабилне температуре у зони леглог плодишта.

Добра зимска залиха за сваку колонију укључује и најмање четири оквира сачуваног полена. Здраве и јаке пчелиње колоније треба саме да обезбеде све ово док се не повуку у своје станиште, јер недостатак хране, као што је био случај овог врелог лета, може угрозити њихов опстанак до пролећа. Зато је било потребно благовремено обезбедити храну, али постоји и шећерно-медено тесто, такозване погаче. На тржишту постоји неколико готових сорти, обичних и обогаћених, али је постала пословица да сваки пчелар има свој рецепт.

Ево једног врло једноставног: у 2 литра меке воде додати 10 кг шећера и 1,2 кг меда. Раствор се загрева на температуру од 120°C уз стално интензивно мешање, затим се загревање прекида и додаје се још 5 кг меда, без престанка мешања. Затим се маса брзо хлади, почиње да бели и добија облик меке, фино кристализоване масе. Мед мора бити из познатог извора како се не би преносиле заразне болести пчела. Ако се у масу унесе и полен у праху, онда је то права радост, током зиме за пчеле, а у пролеће за пчелара.

Извор: Аутор: Дејан Крецуљ/ https://poljoprivrednik.net/newsdetails/691d7419851b960b364b2800/Predzimska-pravila-pcelarstva

Srodni tekstovi