Маргита производи суперхрану

Аутор: draganadpetrovic
313 посета

Воли биљке, здраву храну, нове ствари и да ради рукама, а има велику башту. То су све разлози због којих се Маргита Бартош из Арадца упустила у мини производњу клица.

– Клице су супер храна. Ми их сви у кући јако волимо и често једемо. Мало ме чуди да овде људи још нису упознати колико су клице драгоцени додатак исхрани – каже за портал zrenjaninski.com Арађанка Маргита Бартош.

Бартошеви воле клице, па их додају сезонским салатама или их једу као салату са мало јогурта или павлаке.

– Зими су нам још важније, кад нестане сезонског свежег поврћа. За клијање алфа-алфа клица луцерке потребно је пет – шест дана, а кад их уберем, још пет дана могу стајати у фрижидеру. Препоручила бих свакоме, јер су препуне витамина и минерала. Морам да признам да млади људи знају више него старији и кад их виде на тезги ништа не питају, само купују – истиче Маргита.

Илустрација: Све је органско и природно сушено

Најчешће производи клице од луцерке, јер их је најједноставније произвести. Али, кад има више времена, узгаја и клице од мунго или азуки пасуља.

– Клице се могу произвести буквално од сваког поврћа – од грашка, пиринча, ротквице. Укусне су, ароматичне, могу се додавати чорбама, надевима, варивима… Здраве су, лако се варе, само их треба испробати – наглашава наша саговорница.

Тренутно је у великој башти Бартошевих у току берба шипка.

– Почели смо са бербом шипка за чај. Кад га уберемо, следи сушење и онда лагеровање. Већ смо осушили зову, смиље, рузмарин и аронију. Све је органско, из наше баште, непрскано и природно сушено – додаје Маргита Бартош.

Извор: https://zrenjaninski.com/poljoprivreda/klice-su-dragoceni-dodatak-ishrani-a-njih-proizvodi-margita-bartos-iz-aradca/

Srodni tekstovi