5 тајни дуговечности, ово једу сви стогодишњаци

Аутор: draganadpetrovic
309 посета

Плаве зоне су пет различитих заједница „расутих“ широм света којима је заједничко то што имају највећу концентрацију становника који живе преко 100 година. Њихова дуговечност лежи у специфичном начину живота, између осталог и исхрани, установила су истраживања.
Плаве зоне је детаљно истражио аутор Дан Бетнер, а посебно је занимљива његова анализа различитих врста исхране у свакој регији. Наиме, као места на којима живе најдуговечнији људи „означена“ су Икарија у Грчкој, Окинава у Јапану, Сардинија у Италији, Лома Линда у Калифорнији и полуострво Никоја у Костарики. Јасно је да свако припада различитим културама и поднебљима, те је немогуће да се потпуно преклапају кад је исхрана у питању. Шта је то заједничко у исхрани плавих зона?

Илустрација: Пасуљ је одличан за целокупно здравње/ ФОТО: Pixabay

Пасуљ
Конзумирање барем пола шољице пасуља сваки дан изврсно је за целокупно здравље. Укључите црни, слани и бели пасуљ у свакодневну прехрану. Пасуљ је јефтин извор биљних беланчевина и пун влакана која помажу у контроли телесне тежине, смањују ризик од разних болести и побољшавају здравље црева, преноси Индекс.

Купусњаче
Поврће попут броколија, карфиола и купуса садрже природне састојке који су добри за срце.
За ужину орахе
Сваки дан поједите око 60 грама ораха (око две шаке). Осим ораха, можете јести и пистаће, бадеме и кикирики, као и семенке.

Илустрација: Броколи чува срце/ ФОТО: Pixabay

Мање меса
Конзумирање више биљних намирница и махунарки један је од кључних елемената здравог и дугог живота. Месо можете укључити као прилог и не би требало често да га конзумирате. Нека зелено поврће, тофу и соја буду примарни извор протеина.

Пуно воде
Откривено је да људи који живе у плавим зонама пију кафу и чај, али највише воду. Газирана пића највећи су извор доданог шећера већини одраслих особа. Већина слатких напитака нема никаквих храњивих састојака, па их треба избегавати.

Srodni tekstovi

Оставите коментар