5 разлога зашто садити багрем и како на њему зарадити

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Последњих неколико година пчелари се жале на лошу багремову пашу што за последицу има поскупљење багремовог меда који посебно воле деца. Међутим, мало ко води рачуна о багрему, а још мање људи зна да ово дрво може да се култивише, сади и да се од њега може добро заради.
Али, пре него што вам наведемо бар пет добрих разлога за узгој овог дрвета реч-две о самом багрему. У питању је веома распрострањено листопадно дрво које најчешће расте самоникло. Прилагођава се сваком типу земљишта, има јак, густо разгранат корен па се овом врстом дрвета пошумљавају терени попут пешчара и бујичних подручја. Припада брзорастућим врстама дрвећа и већ у првој години достиже висину до једног метра, а може да достигне максималну висину и до 25 метара. Листа крајем априла, а мирисни медоносни цветови појављују се почетком или средином маја.
Код нас је најчећши бели багрем, мада постоји и црни мађарски али је он мање заступљен.

Илустрација: Багрем је брзорастуће дрво и не тражи посебне услове за узгој/ Фото: Pixabay

Ево и пет разлога зашто садити багрем и како на њему добро зарадити:

  • Багрем је брзо растуће дрво које већ за годину дана достигне метар висине,а за неколико година се већ сече. Уколико желите да багрем продајете као грађу за производњу намештаја потребно је да прође десетак година од садње како би дебло достигло пуну снагу.
  • Осим као грађа за израду квалитетног намештаја багрем је добар и тражен за огрев.Од њега се прави виноградарско коље, дрвена бурад и разни други производи.
  • Цена саднице багрема је око 15 динара, па нису потребна велика новчана улагања. Само дрво багрема није захтевно, лако се прилагођава било којој врсти земљишта.Сади се у јесен и неопходно је између посађених стабала направити размак од једног метра и добро утабати земљу како би се истиснуо ваздух око корена. Багрем расте усправно, равномерно, а уколико је ређа садња, стабло је мање обзиром да се више грана и иде у ширину.
  • Багрем не тражи посебну негу, осим повременог ђубрење у првој години и заштита од траве. Осим као заштита од ерозије тла, багрем је добар и као ветрозаштита посебно у пределима кошавског подручја.
  • Багремова шума може да се изнајмљује пчеларима у време цветања за испашу пчела. Ово је, кажу власници багремара најслађа пара. Што би наш народ рекао „нит’ лук јео, нит’ лук мирисао“, а парице капљу.
  • Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

1 коментар

Slobodan 4. фебруар 2022. - 22:26

sto se tice bagrema ja licno imam iskustva u proizvodnji sadnog materijalai ako bi se neko javio i trazio sadnice mogao bih da proizvedem,ali samo uz garanciju prodaje

Одговори

Оставите коментар