У Албенсу, у подножју Савојских Алпа, ниче један од најамбициознијих агрономских пројеката у Европи. Компанија Fruits rouges & Co отворила је „Кампус ситног воћа“, јединствен центар у Француској који спаја истраживање, производњу и енергетску одрживост. Простор који је некада био класичан пластеник сада је претворен у високотехнолошку лабораторију под отвореним небом, где се сваки детаљ производње мери, прати и анализира.
Томас Магнијен, човек који је годинама градио сопствену производњу у истом том месту, данас води агрономски сектор компаније и истиче да је циљ кампуса веома јасан: створити место где ће се у реалним условима тестирати све што може утицати на квалитет и принос малине, купине, боровнице и рибизле. „Нисмо хтели да се ослањамо на теорију. Желели смо систем у којем можемо да упоредимо различите сорте, различите супстрате, начине исхране, режиме наводњавања и заштиту, и да добијемо резултат који важи за сваког произвођача“, каже он.
Најупечатљивији део кампуса је нови пластеник површине једног хектара под агрофотоволтаичним кровом. Панели распоређени изнад биљака производе струју, али истовремено праве дифузно светло и контролисану сенку, што је идеална комбинација за културе које лоше подносе екстреме. Истраживачки тим мери температуру, количину светлости, влажност ваздуха и још десетине параметара како би утврдио најбољи однос сенке и светлости у различитим фазама производње. Све добијене вредности уносе се у централну базу која ће постати референтни податак за целу индустрију.
Посебан део пројекта односи се на супстрате. Како се Европа удаљава од тресета и прелази на одрживије материјале, у кампусу се тестирају смеше кокоса, влакнастих биљних структура, минералних матрица и нових биолошких композиција које имају за циљ да задрже воду, омогуће добру аерацију и утичу на уједначен раст. У различитим контејнерима и са различитим носачима биљака истовремено расте више од двадесет типова производних система како би се упоредило шта даје најстабилнији квалитет плода.
Кампус се развија и у правцу потпуне водне независности. Кишница се сакупља са фотонапонских панела и одводи у подземне резервоаре. Отпадна вода из система наводњавања се филтрира, анализира и враћа у употребу. Идеја је да се створе услови у којима производња може функционисати без иједног литра воде из водовода, што је за сектор малине и боровнице — културе осетљиве на сушу — огроман напредак.
Осим агрономских тестова, кампус је замишљен и као место за развој нових технологија у логистици и поступању са плодовима после бербе. Компанија, која запошљава више од 500 радника током сезоне у Француској, Шпанији и Мароку, жели да обезбеди стабилан квалитет током целе године, што је могуће само ако се производња, паковање и транспорт ускладе са најстрожим стандардима.
Пројекат у Албенсу већ је привукао пажњу бројних узгајивача који долазе да виде како у пракси функционишу нове технологије. Они ће у наредним годинама имати приступ подацима који ће им омогућити да праве јасније процене приноса, боље планирају сезону и избегну грешке које се скупо плаћају.
„Желимо да кампус постане место где се рађа нова генерација производње ситног воћа“, наглашава Магнијен. „Ако желимо стабилну и одрживу производњу у Европи, морамо да мењамо старе навике и да прихватимо знање засновано на мерењима, а не на претпоставкама.“
Француска, која последњих година настоји да ојача сопствену производњу боровнице и малине, у овом пројекту добија алатку која може значајно да промени позицију домаћих произвођача на тржишту.
Кампус ситног воћа у Савоји биће место где струка и пракса први пут раде раме уз раме — у корист свих који производе, тргују или истражују ово драгоцено воће.