Јесења сетва при крају, пшеница доминира

Аутор: draganadpetrovic
303 посета

Сетва пшенице завршена је на више од 90 одсто планираних површина, а подаци о томе колико ће ове јесени бити под хлебним зрном још се одбрађују, изјавила је за „Дневник” директорка „Жита Србије“ Сунчица Савовић.Очекује се, навела је, да пшенице ове јесени буде посејано за десет до 15 одсто више него прошле године и заузме око 700.000 хектара.

– Мада подаци са терене још пристижу, можемо рећи да се очекивања крећу да ће жита бити посејано од 685.000 хектара до 715.000 хектара па чак и максималних 750.000 хектара – навела је директорка Савовић.

Лане смо, подсетила је, према подацима Републичког завода за статистику, имали посејано 621.000 хектара.

Мада је оптималан рок за сетву пшенице прошао 25. октобра, у Пољопривредној стручној служби Нови Сад истичу да се на подручју Јужне Бачке жито још сеје.

Саветодавац Татомир Срђанов истиче да ће у том делу Војводине бити сигурно више пшенице у односу на лане и да је и то разлог зашто сетва није још завршена.

Илустрација: Процена је да ће пшеницом бити засејано између 685.000 и 715.000 хектара

И Срђанов очекује да ове године под житом имамо бар 700.000 хектара, јер пољопривредници површине под житом увећавају у девет општина које покрива Пољопривредна стручна служба Нови Сад и биће је сигурно на око 50.000 хектара.

– Још увек се могу видети ратари на њивама да сеју. Оптималан рок је прошао и треба пожурити, без обзира на то што време одговара радовима у пољу – навео је Срђанов.

– У Турији, у општини Србобран, површине под пшеницом су дуплиране – казао је ратар Саша Атанасковић и додао:

– Туринци су се вратили житу којег нису сејали десетак година у обиму као ове јесени.

Атанасковић је и лане сејао жито, а ове јесени, рекао је, површине под житом је дуплирао.

– Није само цена пшенице на то утицала, већ и мали приноси соје – навео је Атанасковић.

Стручњак за пшеницу др Мирослав Малешевић казао је за „Дневник” да струка није задовољно диномиком сетве.Мало је пшенице, казао је ,засејано у централној Србији, а није завршена још ни у Банату.

– Препорука Прогнозно извештајне службе заштите биља Србије (ПИС) да се почетак сетве помери за другу половину октобра због штетних инсеката, лисних ваши и цикада, који преносе вирусе, није била довољно утемељена – истакао је др Малешевић и нагласио:

– Пропуштено је 10 идеалних дана за сетву, ницање и пораст биљака, па је тако настала већа штета него што би је инсекти изазвали.

Др Малешевић наглашава да је све што је посејано до 20. октобра поникло и добро напредује.

Касније сетве, навео је, ничу неуједначено, са 10 до 50 одсто празних места, на којима ће ницање каснити.

– Ко још није посејао пшеницу, а планира, то може да чини, али треба да зна ће у сетви после 15. новембра принос бити нижи – нагласио је др Малешевић.

Извор: https://www.agrotv.net/privodi-se-kraju-setva-psenice/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар