Чудесна бреза: Лековита својства краљице шума

Аутор: draganadpetrovic
642 посета

Кора и листови са витких белих стабала брезе, која је постало симбол руског пространства, хиљадама година користе се у народној медицини народа Севера. Бреза (Betula pendula) која важи за краљицу шума је проверен биљни лек за уринарне инфекције, народни еликсир који се препоручује онима који пате од камена у бубрегу и реуматизма, али и важан састојак козметичких производа за негу коже и косе.

У фитотерапији се најчешће користе млади листови брезе, а нешто ређе кора, пупољци и катран који се прави од овог дрвета. У рано пролеће сакупља се и сок који се добија бушењем дрвета. Он се одмах употребљава као веома моћно и драгоцено биљно средство за јачање и чишћење организма од нагомиланих токсина.

Илустрација: У лековите сврхе користи се млади лист и кора брезе/ ФОТО: Pixabay

Бреза садржи флавоноиде (хиперозид и рутозид) који делују противупално и диуретично. Поред флавоноида садржи и фенолну киселину, метил-салицилат, танине, триперпенске сапонине и непознате материје које делују антибактеријски. Пупољци садрже највише испарљивог, етеричног уља које пријатно мирише на смолу. У њему има главног лековитог састојка брезе, сесквитерпенског алкохола бетуола.Бреза је одличан биљни лек за лечење уринарних инфекција, упала мокраћне бешике и мокраћних канала. Користи се сама или у комбинацији са увом, враниловом травом. Бреза алкализује мокраћум па се зато употребљава за растапање бубрежних каменаца. Ипак, потребно је нагласити да би требало бити веома обазрив кад се биљке користе за лечење бубрежног камена јер се може догодити да се камен покрене и заглави у бубрежном каналу. У том случају неопходна је интервенција хирурга. Брезу би у ову сврху требало употребљавати само ако имате ситније каменове или песак у бубрегу. Кад се употребљава за лечење мокраћних органа, чај од брезе требало би припремати са малом количином соде бикарбоне која појачава њено деловање.

У Финској се гранчице брезе користе током третмана у сауни како би се убрзала циркулација и поспешило избацивање токсина из тела.Чај од брезе омиљени је народни лек за лечење реуматизма, реуматодиног артритиса и гихта. У ову сврху може се пити сам или помешан са копривом и листом црне рибизле.

Илустрација: Бреза се одавнина користи у лековите сврхе/ ФОТО: Pixabay

Новија истраживања показала су да сесквитерпенски алкохол бетуол успорава напредовање неких врста канцера, посебно рака простате. У руској народној медицини бреза ужива велико поверење у лечењу најтежих болести.

Јак чај од лишћа брезе користи се и као лосион против перути и опадања косе. Захваљујући садржају сапонина, ова течност пени кад се добро промућка. Кором и катраном брезе народ лечи брадавице, екцеме и псоријазу. Изгледа да бреза садржи неке антивирусне супстанце које делују на хумани папилома вирус. Истраживања бетулинске киселине из брезе показала су да она делује и на ХИВ вирус (мада још увек не знамо довољно како делује).

Не препоручује се ни трудницама. Од листа брезесе прави и траварица која је добра је за циркулацију крви, а делује диуретски и антивирусно.Листови брезе су светлозелени и помало лепљиви, а кора је танка и бела те се на младим гранама гули.

Лист брезе садржи до 3% флавоноида, танине, сапонине, фенил карбонске киселине, витамин Ц, тритерпенске алкохоле.

Илустрација: Траварица од листа брезе је изузетно здрава/ ФОТО: Pixabay

РЕЦЕПТ

Шољу младог пролећног лишћа брезе додати у 300 мл грапе или лозоваче и оставити 20 дана да одстоји уз повремено протресање, а затим профилтрирати. Педесет грама меда рстопити у 700 мл грапе/лозоваче у посуди са двоструким дном на температури до 40 степени. Затим све помешати и још једном процедити, флаширати и оставити да одстоји 60 дана пре употребе.

Особе које пате од срчаних тегоба и које су алергичне на аспирин и полен не би требало да употребљавају брезу.

Извор: https://www.agrotv.net/travarica-od-lista-breze/

Srodni tekstovi

Оставите коментар