Цене сточне хране у паду

Аутор: Gdjakovic
208 посета

Сезона бербе кукуруза рода 2023. године условила је бољу понуду ове значајне компоненте за производњу квалитетног сточног хранива, како на пијацама, тако и на другим продајним местима у Србији, уљљученим у СТИПС. Није било значајнијих промена у обиму понуда пшенице, сточног јечма, сточног брашна и осталих пољопривредних производа у односу на септембар.
Цена кукуруза је на пијацама у Србији током октобра варирала у интервалу од 20 до 34 дин/кг. Најчешће се могао пазарити по цени од 30 дин/кг, што указује на пад у односу на септембар. У силосима се цена кукуруза кретала најчешће у интервалу од 15 до 17 дин/ кг, што такође, указује на пад цене у односу на претходни месец.
Понуда пшенице била је слична септембарској, а продаја се одвијала на
осам пијаца најчешће по цени од 30 до 32 дин/ кг, што указује на пад цене у односу на претходни месец. У силосима је цена ове значајне житарице варирала најчешће у интервалу од 19 дин/кг до 20 дин/кг, што указује на благи пад у односу на септембар.


Сточни јечам се могао пазарити током септембра на три пијаце по цени од 29 до 32 дин/кг, док је промет у силосима забележен у силосима на подручју два града. Цена је, као и током септембра, варирала од 16 дин/кг на
подручју Суботице до 33 дин/кг у силосима на подручју Сомбора.
Слаба понуда сочног брашна настављена је и током протеклог месеца, а продајна цена на пијацма варирала је од 27 до 33 дин/кг, што је приближно идентична цена септембарској. Продаја сточног брашна забележена је у силосима на подручју Лознице, по доминантној цени од 22 дин/кг. У малопродајним објектима је цена овог хранива варирала у интервалу од 25 дин/кг до 35 дин/кг.
Сојина сачма се током октобра могла пазарити у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији, као и током претходног месеца, по цени, која је варирала, у интервалу од 85 до 120 дин/кг, али је ипак доминирао износ од 95 дин/кг.


За сунцокретову сачму су купци протеклог месеца требали да издвоје најчешће 60 дин/кг, а могла се пазарити у
малопродајним објектима на подручју дванаест градова. Пошто је протеклог месеца стигла за жетву соја рода 2023 године, обим понуде био је мало бољи у односу на претдходни период. Забележена је продаја ове индустријске
културе на пијаци у Лозници, по доминантној цени од 60 дин/кг, као и током септембра. Продаја ове културе забележена је у силосима на подручју четири града, а цена је варирала од 48 до 60 дин/кг.
Настављен је тренд слабе понуде луцеркиног брашна, у малопродајним објектима, на подручју Чачка и Сомбора, по доминантној цени од 50 дин/кг, као и током септембра.
На тржишту луцеркиног сена ситуација је непромењена, како на газдинствима, тако и на пијацама у Србији, а доминантна цена износила је 25 дин/кг, што указује на благи пад у односу на претходни месец.

Srodni tekstovi

Оставите коментар