Цене на сточним пијацама расту све више

Аутор: Gdjakovic
139 посета

У седмици за нама забележена је највиша откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма од када СТИПС прати кретања цена понуде и тражње живе стоке, пошто је доминирао износ од 390 дин/кг. 7 8 9-10 килограма, јер је доминирао износ од 360 дин/кг. Откупна цена телади, СМ расе, телесне масе до 160 килограма, била је виша у односу на предтходни период у кланицама на подручју подрињског региона. Према извештају репортера СТИПС из Лознице протекле је седмице доминирао износ од чак 830 дин/кг. За разлику од њих нижа је била откупна цена крава за клање СМ расе, пошто се откуп најчешће одвијао по цени од 260 дин/кг. За товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма одгајивачи су могли добити 500 дин/кг, док је најчешћа продајна цена крава за клање СМ расе износила 220 дин/кг. На пијаци живе стоке у Ужицу, такође, је дошло до раста цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма на 670 дин/кг. За разлику од њих нижа је била цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 Најчешћа продајна цена мушке телади, СМ расе, телесне масе до 160 килограма, износила је 725 дин/кг током протекле седмице.

За женску телад одгајивачи су добијали 700 дин/кг, док је у категорији товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма доминирао је износ од 350 дин/кг. Доминантна цена крава за клање износила је 230 дин/кг. Доминантна откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма износила је 350 дин/кг у кланицама на подручју јабланичког региона током треће седмице априла. За откупљене краве за клање, СМ расе, кланичари су плаћали 240 дин/кг. Кланичари са подручја нишавског региона протекле су седмице откупљивали товне бикове СМ расе телесне масе преко 500 килограма по доминантној цени од 380 дин/ кг, као и претходне седмице.

У кланицама на подручју Лознице и осталих места подрињског региона евидентиран је раст откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма, пошто је током треће седмице априла доминирао износ од 650 дин/кг. Идентична ситуација евидентирана је протекле седмице и у кланицама на подручју Шапца и околних места, пошто је доминантна откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма, такође, износила 650 дин/кг. Кланичари са подручја пчињског региона по вишим су ценама откупљивали товне свиње, телесне масе од 80 до 120 килограма, јер је у седмици за нама доминирао износ од 280 дин/кг. Репортери СТИПС из Панчева су, протекле седмице, евидентирали пад откупне цене товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, у кланицама на подручју јужнобанатског региона, пошто је доминирао износ од 240 дин/кг. За разлику од њих, откупна цена товних свиња, исте телесне масе, била је виша у односу на претходни период у кланицама на подручју средњебанатског региона, јер доминирао износ од 250 дин/кг. Доминантна продајна цена прасади, телесне масе до 15 килограма, износила је 570 дин/кг, док је у категорији грла телесне масе од 16 до 25 килограма доминирао износ од 550 дин/кг на сточној пијаци у Чачку. Поред прасади могле су се пазарити још крмаче за клање по доминантној цени од 250 дин/ кг.

Међутим последња вест из Срема је

да је цена прасади достигла 800 динара! 

Раст цена јагњади и оваца забележен је на пијаци живе стоке у Краљеву, пошто су се јагњад најчешће продавала по доминантној цени од 620 дин/кг, а овце по доминаннтој цени од 300 дин/кг. Протекле је седмице доминантна цена јагњади достигла износ од 540 дин/кг док су за јарад купци требали да издвоје чак 570 дин/кг на пиијаци живе стоке у Врању што је максимално постигнта цена од када репортери СТИПС прикупљају податке о кретању цена, понуде и тражње на продајним и откупним местима у Србији. У кланицама на подручју Пиротског региона дошло је до раста откупне цене јагњади током протекле недеље упркос доброј понуди, јер је доминирао износ од 550 дин/кг. За разлику од кланица на пијаци живе стоке у Пироту евидентиран је пад доминантне цене на 500 дин/кг. Откупна цена јагњади била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју средњебанатског региона, пошто су одгајивачи добијали 500 дин/кг за откупљена грла. Обим понуде и откупа били су просечни. Протекле је седмице била нижа окупна цена оваца у кланицама на подручју севернобачког региона, јер је доминирао износ од 120 дин/кг. Доминантна продајна цена јагњади износила је 500 дин/кг на пијаци живе стоке у Пожаревцу током протекле седмице. За шиљежад су одгајивачи могли добити 230 дин/кг, док је доминантна цена оваца износила 220 дин/кг.

ИЗВОР: СТИПС

Srodni tekstovi

Оставите коментар