Усвојен предлог Закона о уређењу тржишта

Аутор: draganadpetrovic
482 посета

Одбор за пољопривреду Скупштине Србије усвојио је данас Предлог закона о уређењу тржишта пољопривредних производа који је предложила Влада Србије, уз изгласавање четири амандмана који се односе на област производње вина.
Помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић је, образлажући предлог, оценио да се прву пут у Србији уређује цело тржиште пољопривредних производа.Додао је да ће Закон почивати на неколико стубова, стандарди квалитета, интервенција на тржишту, тржишне информације и мере политике са другим земљама.

„У области стандарда ће то бити искорак у правцу заједничке политике са ЕУ, где ћемо заштитити наше пољопривредне прозводе, обележити их, чиме ће се произвођачима пружити шанса за отварање нових тржишта, побољшање квалитета и равноправну утакмицу на европском тржишту,“ истакао је Катанић.

Илустрација: Уводи се ред на тржишту пољопривредних производа

Подсетио је да се овим прописом планирају јавна интервенција на тржишту, подршка приватном складиштењу, посебне интрервнеције и хитне интервенције.

„Ове мере подразумевају да ће у случају производње меса држава, када дође до поремећаја цена, приватним складиштарима плаћати да држе месо у хладњачама док се цене не стабилизују, али ће се плаћатио према квалитету меса који ће процењигвати посебно стручно тело“, рекао је Катанић.

Он је навео и да је Предлогом закона пропано да се у школски систем уведе обавеза да се деци уз ужину деле млечни производи и воће да би се здраво хранила.

Трошкове би сносили држава и родитељи, уколико буду желели да им децабуду укључена у тај програм.

„Предлог закона прописује и да се унапреди статус произвођача тако шот би држава финансирала рад организација произвођача током пет година с намером да она прерасте у пословна удружење и повежу се са откупљивачима и прерађивачима“, рекао је Катанић.

Илустрација: Месо ће се плаћати по квалитету/Фото: Pixabay

Председник Одбора Марјан Ристичевић је рекао да ће Предлог закона бити сувојен, али је захтевао до Министарства да по угледу на ЕУ води предвидиву пољопривредну политику како бисмо имали сигурност производње у овој привредној грани.

„Пољопривредна политика треба да буде предвидива, а сада то није јер се много ‘шара’ уредбама и то не може да да резуллтате. Мере морају да трају седам година, па онда да се мењају“, рекао је Ристичевић.

Нагласио је да пољопривредна производња нигде у свету не зависе од слободног тржишта и предложио да се уведе пољопривредни динар којим ће се обезбедити стабилност производње и снабдевања тржишта.

„Ми морамо да имамо прехрамбени суверенитет, јер он у овом региону доноси и неку политичку моћ, што се видело у време пандемије“, закључио је Ристичевић.

Представници неколико удружења произвођача поидржали су Предлог закона уз неколико примедби.

Председник Управнбог одбора Удружење произвођача кромпира СПАС Зоран Милићевић поздравио је предлог, али је затражио да буде дорађен, због лоших искустава које домаћи произвођачи имају са применом ШП-а.

Он је оценио да Европу занима само српско тржиште, и затражио да се у предлогу закона акценат стави на веће присуство домаћих производа у трговинским ланцима.

Миличевић је тражио и да се више уваже мала газдинства која чине највећи број пољопривредних произвођача.

Илустрација: Задовољни и произвођачи кромпира

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић затражио је да се боље уреди складиштење пољопривредних производа, због непријатних искустава која пољопривредницим имају са фирмама које нису платиле преузете производе, а онда су отишле у стечај.

Извор:http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/usvojen-predlog-zakona-o-uredjenju-trzista_1250848.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар