Уплате за млеко за други и трећи квартал стижу до краја године

Аутор: draganadpetrovic
404 посета

ПРЕМИЈЕ за млеко, за други и трећи квартал 2021, биће исплаћене до краја 2022. године.Министарство пољопривреде ради на увођењу система електронске управе у аграру, што ће допринети бржој обради документације приспеле на државне конкурсе за пољопривреднике, али и ажурнијој исплати средстава, који се додељују по том основу.

Ресорна министарка Јелена Танасковић разговарала је и са представницима Савеза произвођача агропривреде Србије, о актуелним проблемима у аграру. Како је рекао председник овог удружења Зоран Милићевић, држава неће отварати нове конкурсе за подстицаје, док се не исконтролишу и не исплате све заостале субвенције.
– Пожалили смо се министарству на неравномерну исплату премија за млеко – казао је Милићевић. – Поједини произвођачи су добили новац за трећи квартал, а некима није исплаћена премија ни за други. Тражили смо и државне подстицаје по грлу стоке и помоћ за набавку приплодног материјала. Сточни фонд нам је уништен, а требало би да се вратимо и на некадашње позиције, када смо извозили млеко, млечне производе и месо.

Илустрација: Увођењем система електронске управе у аграру све ће ићи много брже

Како је рекао Милићевић, он је упознао министарку са прекомерним увозом свиња, прасади, месних прерађевина и замрзнутог меса. Свесни су да усвајањем ССП наша земља не може да забрани увоз, али траже да се то редукује и сведе на мање количине. Увозници финансирају страну производњу, а нашу гасе.
– Постоје и злоуоптребе приликом закупа државне пољопривредне земље, па се дешава да је појединци узму, по праву пречег закупа, а да немају стоку или довољно грла стоке за површине које узимају – истакао је Милићевић. – Дешава се и да неки добију земљу, па је дају у подзакуп. Сточарима, такође, треба обезбедити више субвенционисаног горива. И овде има злоупотреба. Па људи који су регистровали домаћинства узимају гориво на пумпама, а онда не обрађују земљу, већ га препродају. Зато смо тражили да се оно издаје по обрадивим површинама, па чак и да сточари добију веће количине дизела.

Министарка је рекла, како тврди Милићевић, да ће после ребаланса аграрни буџет износити пет одсто државне касе.

– Тражили смо повећање субвенција за набавку нових приплодних грла и премије за млеко, која је остала 10 динара – објаснио је Милићевић.

Илустрација: Радна група за аграр састајала би се периодично и разматрала проблеме

РАДНА ГРУПА ПРЕД НОВУ ГОДИНУ
СЛЕДЕЋИ састанак са члановима СПАС биће пред Нову годину, како би се сумирало шта је урађено. Председник СПАС Зоран Милићевић рекао је да су инсистирали на формирању радне групе, која би се периодично састајала и разматрала текуће проблеме у аграру.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1169890/mleko-premije-mleko-stocarstvo-stocni-fond

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар