Тиквице отишле на 120 динара, а формирана је и цена мушмула које су скупље од банана

Аутор: Gdjakovic
396 посета

Приликом обиласка кванташке пијаце у Београду репортер СТИПС је забележио понуду мушмуле, по први пут ове сезоне, по цени од 180 дин/кг. Понуда домаћег воћа била је углавном на прошлонедељном нивоу, док је понуда јужног воћа била боља. Што се цена тиче евидентиран је пад код јадуке сорте Грени Смит, лимуна, нара и поморанџе. За разлику од њих скупљи су били банана, грејпфрут, грожђе сорте Италија, грожђе црно остало, крушка Виљамовка, малина и ораха. Карактеристика недеље је раст доминантне цене тиквице, која је са прошлонедељних 40 дин/кг, скочила на 100-120 дин/ кг. Боља понуда паприке у односу на претходни период условио је пад цене, па је код бабуре доминирао износ од 130 дин/кг, остале и шиље износ од 160 дин/кг. Ниже су, такође, биле цене карфиола, краставца корнишона, парадајза, спанаћа и зеља. За разлику од њих скупљи су били блитва, боранија жута, боранија шарена, краставац салатар, пасуљ жути, зелени парадајз, патлиџан, тиквице и зелена салата.


Доминантна понуда јабука, грожђа и јужног воћа и прва понуда мушмуле била је главна одлика зелене пијаце Каленић у Београду, протекле недеље. Ниже цене забележене су код ананаса и малине, док је поскупео орах у односу на претходни период. Топли и пријатни јесењи дани утицали су на добру понуду поврћа на пијачним тезгама.
Забележена су поскупљења цвекле, црног лука, парадајза, чери парадајза и тиквица, док су јефтинији били блитва, карфиол, краставац салатар, ротквица, шаргарепа и спанаћ.

Настављен је тренд добре понуде воћа и поврћа на зеленој пијаци у Чачку Грожђе се могло пазарит по цени од 180 до 200 дин/ кг, за јабуку су купци требали да издвоје од 80 до 150 дин/кг, а за крушку од 120 до 150 дин/кг. Слабија понуда ораха, у односу на исти период претходних година, условио је раст цене, па је износ варирао од 1.000 до 1.500 дин/кг. Још увек је добра понуда сезонског домаћег поврћа, мада је цена парадјза варирала од 150 до 200 дин/кг, док су за паприку купци требали да издвоје од 160 до 220 дин/кг. Усталила се и цена кромпира, а варирала је од 100 до 120 дин/кг.


Боља је била понуда купуса, па је доминирао износ од 30 дин/кг. Према извештају репортера из Лесковца,
протекле су седмице на кванташу у овом граду, били скупљи банана, крушка, купус, шарени пасуљ, патлиџан и тиквица. За разлику од њих јефтинији су били ананас, киви, целер, карфиол, краставац корнишон, краставац салатар, паприка љуте, паприка шиља, паприка остала, парадајз и зелене салата.

Srodni tekstovi

Оставите коментар