Српска мућкалица у јапанским продавницама

Аутор: draganadpetrovic
610 посета

У јапанским самопослугама и другим продавницама хране од 3. децембра појавиће се у продаји готово јело српска мућкалица. Ово је први пут да се једно српско национално јело продаје на одељењима готове хране у Јапану, пише Јапанорама.

Српску мућкалицу у инстант облику осмислила је група од четири јапанска држављанина, који воле Србију, њену историју и културу, а нашу земљу промовишу преко пројекта Мy Сербиа. Аутор и покретач пројекта је Акико Кога, уметница-фотограф, која је више пута боравила у нашој земљи. Она је Србију редовно промовисала на веома укусно осмишљеним изложбама сопствених фотографија, али и текстова и предмета који говоре о српској култури.

Мућкалицу је произвела компанија Матсубара Фоодс из града Фукуока, округ Хигаши. Укусно упакована у веома лепо дизајнирано паковање, на коме је поред јапанског текста назив јела исписан ћирилицом и латиницом, мућкалица је за сада у паковању за једну особу (180 гр), а на паковању је написано да се ово јело „од паприка са свињским месом“ промовише у част 140-годишњице успостављања дипломатских односа између Јапана и Србије.

Илустрација: припрема мућкалице у домаћим условима/ Фото: Printscreen Youtube

Ова годишњица низом догађаја биће обележена 2022. године, у част размене званичних писама јапанског цара Муцухитоа (посмртно Меиђи) и српског краља Милана Обреновића.

У околностима пандемије вируса Ковид 19, када јапански грађани не могу да долазе у посете Србији, групаМy Сербиа и Матсубара Фоодс желели су да јапанским грађанима омогуће да пробају традиционално српско јело, које је у врху популарности међу јапанским туристима када долазе у Србију. У саопштењу поводом почетка продаје српске мућкалице у Јапану аутори пројекта изражавају наду да ће овај њихов потез још више учврстити пријатељске односе Јапана и Србије.

Остали чланови окупљени око пројекта Мy Сербиа су Ћихаја Ојаизу, Тијана Нагато и Тијана Кавашима.

Ћихаја Ојаизу је студирао у Београду, а недавно се са породицом из Токија преселио у Србију. Он има YоуТубе канал, на коме говори о лепотама природе у Србији и представља Србе Јапанцима.

Тијана Нагато је рођена у Београду, живи у Јапану 20 година и на свом YоуТубе каналу говори о српској храни.

Илустрација: Српска мућкалица стигла и до Јапана/ Фото: Printscreen Youtube

Тијана Кавашима живи у Токију, где је на недавним Олимпијским играма дошла у центар пажње јапанске и светске јавности, када је у одсудном тренутку помогла спортисти са Јамајке да стигне на време на борилиште и освоји медаљу. Тијанин отац је Србин.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3495365/srpska-muckalica-od-decembra-u-japanskim-prodavnicama

Srodni tekstovi

Оставите коментар