СПОС саопштио ко су пчелари чији мед није задовољио!

Аутор: Gdjakovic
549 посета

Погон „Наш мед“ увео је нове стандарде у пласману меда по питању квалитета меда, до сада невиђене на овим просторима. Апсолутна гаранција плаћања, најбоља могућа тржишна цена меда у складу са светском тржишном ценом, али и потпуна одговорност пчелара за квалитет меда, што јесте Закон и раније предвидео, али спровођење није било не само довољно јасно дефинисано, већ ни у пракси показано, бар не до данас. Зато је Погон „Наш мед“ у уговору који пчелар потписује пре узорковања меда, предвидео детаљну разраду примене српских закона, те сада свако ко користи недозвољена средства у гајењу пчела има ИМЕ И ПРЕЗИМЕ, а не „иницијале“ или „нн“ статус, јер то потписани Уговор правно омогућава. Тиме и потрошачима шаљемо поруку да коначно имају где да купе пчелињи мед врхунског квалитета, без додатака страних шећера као што ради велики број пакера меда у Србији, или недозвољених супстанци. Куповином бренда „Наш мед“ поуздано знате да сте купили изворни квалитет меда, онакав каквог су га пчеле сакупиле, без адитива, конзерванаса и других недозвољених супстанци. Тако мед коначно постаје оно што заиста и јесте – једина храна која долази на наше столове у непрерађеном облику, јер и тако смо превише окружени хемијом која погубно утиче на наше здравље. 

Као што смо већ објавили ОВДЕ, Погон „Наш мед“ је утврдио да у узорцима меда прикупљеним од пчелара, који су након узорковања сједињени у групни узорак и послати на анализу у лабораторију Флорамо у Италији, нађена два сулфонамида, сулфаметазин и сулфаметоксазол.

Ових дана су појединачни узорци пчелара испитивани на присуство ова два сулфонамида у Институту за хигијену и технологију меса у Београду, који има најбољу лабораторију у Србији за испитивање присуства сулфонамида. Институт је јуче непобитно утврдио који пчелари имају ова два сулфонамида у свом меду, и сходно Уговору са пчеларима (ОВДЕ) објављујемо налаз (ОВДЕ) и њихова имена. Сматрамо да је коначно дошло време да се ради разбијања сваке сумње и било чега сличног, имена морају објављивати, а не скривати испод тепиха као што се ради у неким другим индустријама хране. Сматрамо и да морамо бити авангардни у свему па и по овом питању, јер пчелар који рецимо користи антибиотике а понуди мед Погону, то чини свесно, наносећи нам штету, али сада ће по Уговору морати да је плати. Такође, постоји реална могућност да пчелар уопште није крив, јер увек постоји могућност да је антибиотик дошао у кошницу са стране, мада се то најчешће дешава са стрептомицином (детаљније ОВДЕ), до сада није било таквих случајева са овим сулфонамидима, мада су овде нађене дозе доста високе и постављају извесну сумњу. Но, наша дужност није да утврђујемо порекло антибиотика, већ само да мед који их садржи уклонимо из меда који пласирамо на тржиште, а пошто смо по Закону о безбедности хране дужни да о утврђеном налазу обавестимо надлежне државне органе (Управу за ветерину Министарства пољопривреде), на њима је даљи поступак. Позивамо и остале пакере меда да убудуће чине исто, поштујући закон, пошто нам није познат случај да се то икада до сада догодило, а требало је. Не наравно нашом вољом, јер и ту смо први у поштовању закона пошто смо већ код првог налаза антибиотика реаговали, а поред тога креирамо добру праксу која ће све проблеме у пласману меда које је Србија имала претходних деценија, послати управо у историју где им је и место. Мед мора бити мед, чист и природан.

Такође, није никаква срамота имати антибиотик у меду ако је он дошао са стране, без кривице пчелара, као што није срамота имати неку пчелињу болест на пчелињаку. Та времена морају да прођу, морамо отворено да разговарамо о проблемима, како бисмо их решавали. Никога не осуђујемо нити смемо да осуђујемо унапред, само испуњавамо уговорне обавезе у интересу пчеларске и шире јавности. 

Примена антибиотика у пчеларству је иначе АПСОЛУТНО ЗАБРАЊЕНА и не постоји никакво оправдање за њихову примену.

Сматрамо да је Савез пчеларских организација Србије МНОГО учинио од 2011. до данас. Јер, 12. фебруара 2011. године довели смо за предавача Мартина Линкогела, сертификованог хемичара за анализу хране, који је тада био шеф Лабораторије ИНТЕРТЕК у Бремену (Немачка) за анализу квалитета меда и утврђивање резидуа у пчелињим производима. Рекао је нашим пчеларима да је у претходном периоду 30% узорака меда који су пристизали у њихову лабораторију из нашег региона садржало неки антибиотик. Данас можемо да се похвалимо да су антибиотици пронађени код само 2 пчелара у 6 шлепера багрема (око 125 тона меда) а један шлепер чини и по четрдесетак пчелара. Све ово потврђује огроман резултат који смо постигли у едукацији пчелара претходних 10 година, као и да смо били на правом путу, јер кројимо стабилан и сигуран пут српског меда ка извозу, али и безбедном пласману на српско тржиште.

РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ

Мед који је узоркован код Јевремовић Љубише из Бресја код Свилајнца, процењена количина око 1.200 кг, евидентиран под лабораторијским бројем 658, НЕ ИСПУЊАВА услове прописане чл. 12. Правилника о количинама пестицида, метала и металоида и других отровних супстанција, хемиотерапеутика, анаболика и других супстанција које се могу налазити у намирницама („Сл. лист СРЈ“, бр. 5/92, 11/92 – испр. и 32/2002 и „Сл. гласник РС“, бр. 25/2010 – др. правилник и 28/2011 – др. правилник) због повећаног садржаја сулфаметазина (1,429 мг/кг ). Напомињемо да је по српском закону дозвољена количина до 0,1 мг/кг (МИЛИГРАМ на кг), те је утврђена количина већа од дозвољене за чак 14,29 пута. Међутим, лабораторија Флорамо у Италији може да открије 5 МИКРОГРАМА, што је 20 пута мање него што наш закон дозвољава, те је количина која је нађена у меду код пчелара око 286 пута већа од границе откривања.

Мед који је узоркован код Јоксић Мирољуба из Горњег Милановца, процењена количина око 290 кг, евидентиран под лабораторијским бројем 637, НЕ ИСПУЊАВА услове прописане чл. 12. Правилника о количинама пестицида, метала и металоида и других отровних супстанција, хемиотерапеутика, анаболика и других супстанција које се могу налазити у намирницама („Сл. лист СРЈ“, бр. 5/92, 11/92 – испр. и 32/2002 и „Сл. гласник РС“, бр. 25/2010 – др. правилник и 28/2011 – др. правилник) због повећаног садржаја сулфаметоксазола (0,277 мг/кг ). Напомињемо да је по српском закону дозвољена количина до 0,1 мг/кг, те је утврђена количина већа од дозвољене за 2,77 пута. Међутим, лабораторија Флорамо у Италији може да открије 5 МИКРОГРАМА што је 20 пута мање него што наш закон дозвољава, те је количина која је нађена у меду код пчелара око 55 пута већа од границе откривања.

ЕПИЛОГ

Погон „Наш мед“ искључио је мед од ова два пчелара из планираног контигента меда, заменио га другим медом, и сада ће нови збирни узорак бити послат на нову контролну анализу у Флорамо за сваки случај. Очекујемо да сада буде све у реду, те ако тако и буде, тек тада ће мед бити откупљен од пчелара, хомогенизован и испоручен крајњем купцу.

Нека овај пример послужи и оним последњим пчеларима који потпуно бесмислено користе антибиотике у пчеларству по препорукама из застарелих књига из шездесетих година прошлог века, да се окану те штетне навике, не само по мед већ и по здравље пчела и људи, јер као што се може видети, лабораторијске анализе су све прецизније из године у годину и откривају на хиљаде пута мање количине него што је био случај пре само неколико година, те нема шансе да се присуство антибиотика не открије, немојте правити штету ни нама ни себи.

Srodni tekstovi

Оставите коментар