Рекордна поскупљења у Италији, килограм хлеба кошта и до 10 евра

Аутор: draganadpetrovic
323 посета

Инфлација и рат у Украјини, поред цена гаса и струје, доводе до повећања цена брашна, житарица и кукуруза у Италији и до 13 пута. Просечна цена хлеба је 5,31 евро за килограм, али негде достиже и до 10 евра што представља рекордно поскупљење у Италији.Већ након само једне недеље рата у Украјини цена кукуруза у Италији, која увози чак 64 одсто пшенице, порасла је за 17 процената, а соја за прехрану животиња за шест посто. То је анализа Колдиретија (највећег удружења за заступање и помоћ италијанској пољопривреди) на основу анализе берзе у Чикагу која је светска референца за трговину пољопривредних производа.Оно што доводи до повећања цена, јесте затварање лука на Црном мору које спречава испоруке и ствара несташице на светском тржишту где Русија и Украјина заједно чине 29 одсто извоза пшенице и 19 посто кукуруза.

То директно погађа Италију која је увозник 64 посто пшенице за производњу хлеба и 53 одсто кукуруза за исхрану стоке, показује Колдиретијева анализа.

Такође, та анализа приказује и да је Украјина други добављач кукуруза Италије са уделом од нешто више од 20 одсто, али такође гарантује пет посто националног увоза пшенице.

Илустрација: Поскупела и паста/ ФОТО: Pixabay

„Ово је тренутак велике неизвесности услед рата у Украјини. Ми ћемо се трудити да хлеб не недостаје на столовима Италијана и надамо се да пекари неће подићи цене с обзиром на то да знају кроз шта пролазе породице“, изјавио је Матео Кунсоло, председник Удружења Пекара града Милана и околине.

Изузетно високо повећање цена бележе бензин, риба, воће и поврће.

Цене бензина на пумпама у једном моменту на северу Италије су достигле и 2,5 евра.

Цене хлеба
Међутим, ситуација на терену је другачија. Од сировина до хлеба – израчунава Assoutenti (Удружење за заштиту потрошача), цена расте и до 13 пута.

У Италији је дошло до пораста цена хлеба чија је просечна цена 5,31 евро по килограму. У граду Форли је достигла и 9 евра по килограму, а у Ферари рекордних 9,8 евра.

Што се тиче тестенина, просечан килограм коштао је два евра, а сада достиже и цену до 4,71 евро, колико је у најскупљој Каљарији на Сардинији.

Венеција је такође скупа, са килограмом свежег хлеба који се у просеку продаје за 5,52 евра, а највиша достигнута цена је 8,5.

Илустрација: Цена хлеба наставља да расте/ ФОТО: Pixabay

Цене преко шест евра по килограму бележе се у многим градовима, од Милана до Барија, од Анконе до Маћерате, Болоње, Болцана, Модене, Ређо Емилије, Трента и Удина.

Најјефтиније провинције су Напуљ (максимално 2 евра), Козенца (2,5 евра) и Беневенто (2,65 евра).

Колико ће трошити италијанске породице у 2022. години
Федерконзуматори (Удружење за заштиту потрошача и пружање информација) је предвидео на почетку године да ће свака италијанска породица морати да издвоји 1.719 евра више у 2022. години него у претходним за основне животне потребе: 299 евра више за храну, 172 евра за транспорт, 824 евра за струју и гас, 23 евра за воду, 83 евра више за школске књиге.

Данас се њихово предвиђање попело на 2.354 евра по породици за 2022. годину: још 288 евра за бензин, 129 евра више за храну које је потребно додати на оних 299 евра и 218 евра за струју, гас и воду.

Пре Божића килограм пасте у самопослузи је коштао око 0,89 цента а сада 1,50 евра док је просечна цена хлеба који је коштао око 3,5 евра за килограм сада преко пет евра.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3395/rat-u-ukrajini/4750044/italija-poskupljenja-hleb-cene-benzin.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар