Ратари у Војводини имају право на још једну субвенцију

Аутор: Gdjakovic
709 посета

Зрењанин, 28. 4. 2021 – Колебљиво време и стални притисци су главна тема међу произвођачима који имају ратарске усеве. Драган Цветанов из Зрењанина захваљујући доброј организацији и пољопривредној механизацији посејао је кукуруз који је већ у фази ницања. Он каже да му је пшеница у добром стању, а да је сетва сунцокрета дочекана на време. То су три културе које доминирају на његовим пољима: „ Обрађујем 120 хектара земље, упркос честим неповољним приликама све сам посејао на време и сам уз помоћ чланова породице. Сада ми је на реду да се позабавим одржавањем механизације али и једном мером коју већ 25 година примењујем и без ње мени нема жетве. То је осигурање усева, пре свега од града и олује, али ове године размишљам и о осигурању од суше пошто је та могућност доступна нама у Војводини.

Драган је угостио новинаре и колеге на свом газдиснтву где је објаснио да он већ 25 година осигурава усеве у комапнији Дунав Осиграње: „Било је година када буквално нисмо имали шта да пожањемо на неким парцелама. Разлог је било невреме а често и дуготрајна суша која је толико било јака да месецима нисмо имали кап кише, а за наводњавање тих парцела нема могућности.“ Све у свему наш домаћин каже да је заводовљан послом којим се бави, са 42 године може лепо да привреди, сина Јована неће наговарати да остане на селу и да се бави овим послом.

Пријатно су чланови породице били изненађени када су видели да им је у посету дошао и државни секретар Сенад Махмутовић који им је пренео поздраве министра Недимовића и пожелео успешну и родну годину јер ће то бити добро за њих али и за државу: „Сетва кукуруза јесте отежана због временских услова али се очекује да ћемо имати до милион хектара под овом житарицом. Кукуруз је ове године атрактиван како због цене тако и због перспективе извоза која се сада проширила и на велико кинеско тржиште. Пшеница је у добром стању као и сви зимски усеви, а шећерна репа је на време посејана. Очекује нас завршетак других усева попут сунцокрета и соје” рекао је Махмутовић и додао: „Што се тиче суше о којој сам причао са нашим домаћином, као и других непогода, Министарство пољопривреде и ове године обезбеђује субвенције за осигурање усева и плодова као и засада. Када је реч о суши, она се односи на АП Војводину где је то карактеристичан ризик и важи субвенција од 40% као и у другим случајевима осигурања. Подсећам да за Моравички, Шимадијски, Колубарски, Подунавски и Златиборски округ имамо субвецније од 70% а неке локалне самоуправе на овај износ дају и додатне субвенције из локалног буџета. Само прошле године наш ресор је исплатио 1,25 милијарди динара за ову врсту субвенција. Овом приликом желим да нагласим да смо исплатили и субвенције по хектару тако да у ову сетвену сезону улазимо спремни“.


И ове године месец мај у компанији „Дунав осигурање“ у знаку је пољопривреде и пољопривредника. Под слоганом „Будите безбрижни од сетве до жетве“, мајска кампања „Дунав осигурања“ усмерена ка носиоцима пољопривредних газдинстава доноси 10% попуста на висину премије при закључивању полиса за осигурање усева, плодова и животиња, и 15% попуста на висину премије за осигурање усева и плодова, уз осигурање од суше, на територији АП Војводине.
Попусти ће се примењивати на свим продајним местима компаније, а намењени су физичким и правним лицима.


То практично значи да ће пољопривредни произвођач у зрењанинском атару за осигурање кукуруза, на површини од 1 ха, очекиваним приносом од 10.000 кг/ха и ценом од 19 дин/кг, са укљученим субвенцијама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и попустом од 10% који одобрава Компанија „Дунав“, за осигурање издвојити само 1.400 динара.
Висина премије са очекиваним приносом пшенице од 7.000 кг/ха, по цени од 20 дин/кг, на површини од 1 ха, као и са укљученим бенефицијама, износи 1.250 динара, док ће за 1 ха под сунцокретом и очекиваним приносом од 3.500 кг/ха и ценом од 45 дин/кг пољопривредни произвођач издвојити само 1.650 динара.

Srodni tekstovi

Оставите коментар