ПЧЕЛАРИ ОПРЕЗ: Муве из заседе нападају пчеле радилице

Аутор: draganadpetrovic
429 посета

Пчеле живе у врло специфичној заједници у којој се строго поштује хијерархија. Пчела као јединка не може да живи сама јер је за њен опстанак неопходно друштво са једном матицом, неколико десетина хиљада радилица и неколико стотина трутова. Савремени начин пчеларења погодује ширењу разних болести и штеточина које нападају медоносне пчеле.Једна од најчешћих болести пчела која се јавља током лета је сенотенијаза која погађа радилице. Уколико се не примети на време и не започне лечење може да десеткује пчеле радилице и тиме доведе у опасност опстанак комплетног друштва.

Илустрација: Муве заседи чекају на врху кошнице
Шта је сенотенијаза?
Сенотенијаза се јавља код пчела радилица током врелих пролећних и летњих месеци од маја до краја августа. Врло ретко се појављује код трутова који су махом неактивни или код матице која не напушта легло. Узрок болести је ларва муве Senotenia tricuspis Meig које су раширене по целом свету. Она иначе припада групи мува меса и није везана само за пчеле које заправо користи као храну за ларве. Једна женка ове муве може да положи између 700 и 800 ларви.
До заразе долази кад мува полажи живе ларве између главе и торакса пчеле. По једној пчели положи једно јаје које пролази кроз три стадијума развоја док не постане одрасла јединка. Мува се најчешће пење на кровове кошнице већ у јутарњим сатима и на њима се задржава све док постоји сунчева светлост. Примећено је да муве више воле кровове кошница обојене у бело и светле боје, као и оне које су на сунцу. Како дан одмиче и постаје све топлије а температура достигне између 25 и 30 степени мува се склања на осенчене делове кошнице где у заседи чека излетање пчела. Она буквално напада пчелу при полету и приликом пада савије задњи део тела и положи ларву између главе и торакса пчеле.
Муве полажу ларве у размаку од 20 минута а верује се да их привлачи звук лепета крила пчела при полетању. Овај процес се толико брзо одигра да је најчешће немогуће видети муву и пчелу коју је напала у заједничком лету. Понекад пчеле успевају да избегну муве које их вребају из заседе наглом променом смера приликом полетања.
Јаје муве се брзо трансформише у ларву која се храни хемолимфом пчеле која убрзо угине због чега се најчешће код заражених пчела проналазе ларве другог степена развоја. Након што је убила пчелу у којој се развила, ларва муве трећег стадијума је дугачка један центиметар и храни се хране грудним мишићима и меким ткивима абдомена мртве пчеле. Пре него што се преобразе у лутку ларва могу да пређу у другу мртву пчелу и да поједе њена ткива. Зрела ларва напушта леш пчеле и завлачи се у земљу где се после 7 до 14 дана трансформише у одраслу јединку.

Илустрација: Муве нападају искључиво радилице

Симптоми болести
Проблем код ове болести изазване штеточинама које нападају пчеле је што пчелар симптоме практично примети тек пред само угинуће пчеле. Наиме, у прва 24 сата послије продора ларве још нема видљивих промена. На месту где мува убацила јаје на пчели се може наћи ожиљак у виду црне тачкице и овај феномен се зове меланоза. Непосредно после продора ларве се смештају у лобуле пљувачних жлезда у тораксу или пливају у хемолимфи између њих. После тога ларве пролазе дубље у тело пчеле и смештају се између мишића торакса и хитинозног покрова пчеле. У мишићним влакнима се запажа лиза миофибрила која настаје деловањем литичких ензима ларве муве који буквално мишићна влакна претварају у пихтијасту масу.
Ларва је тад у грудном сегменту међу мишићима за покретање крила и ногу. Пчела не може да лети, пада са оквира на под кошнице и покушава да изађе напоље. Један од препознатљивих симптома је трљање пчеле предњим ногама у пределу иза главе на месту продора ларве у торакс. Такве пчеле се називају „гребачице“. Код заражене пчеле се уочава благо надувен абдомен. Излазак болесних пчела је посебно интензиван увече или рано јутро. Ларве муве остају у телу и након угинућа пчеле све док не поједу сва мека ткива. Зрела ларва увек напушта пчелу перфорацијом кроз интерсегметалне отворе. Леш пчеле која је угинула након заразе има тежак мирис трулежи. Тачна дијагноза најпрецизније се поставља у лабораторији где се однеси неколико угинулих пчела у папирној кеси.
Постоји механички и хемијски метод сузбијања ове болести. Механички подразумева да се на кров кошнице стави бели лавор пун воде који муве надлећу и како немају где да слете на кошницу падају у лавор и даве се. Други, хемијски метод подразумева употребу хемијских средстава као што су инсектициди. С овом методом треба бити изузетно опрезан јер се може догодити да нехотице побијете и пчеле. Зато је најбоље консултовати се на неким стручњаком за пчеле који ће на основу процене заражености легла одредити прецизну терапију.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар