Представници Министарства пољопривреде разговарали са младим пољопривредницима и посланицима. Договор ступа на снагу за мање од седам дана!

Аутор: Gdjakovic
522 посета

Представници Удружења младих пољопривредника Србије и Удружења одгајивача овац Србије данас си разговарали са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о актуелним питањима у сектору. Договорено је да се након усвајања ребаланса буџета максимално убрза исплата субвенција за пољопривреднике а нарочито за сточаре због објективних околности у динамици производње и поремећаја у ценама. На састанку је констатовано да се до краја недеље очекује повећање цена свиња на 150 динара док би јагњад била 250 динара за килограм живе ваге.Министарство пољопривреде подржало је идеју Младих пољопривредника да дају своје коментаре на Правилнике и Уредбе како би се побољшала ефикасност мера и како би субвенције добили они који се заиста баве пољопривредом. Заједнички је констатовано да је потребно појачати контролу и инспексцијски надзор газдинстава који су добили субвенције за младе пољопривреднике и механизацију. Овом приликом је речено да подршка пољопривреди кроз средства из кредита Светске банке преставља добар потез државе и предлаже се да се средства пласирају пре свега за манња и средња газдинства и оцењено је да је контрола примене ових субвенција од кључног значаја за све пољопривреднике и државу.

Договорено је да се у наредном периоду одржи низ стручних састанака са надлежнима како би се систем субвенција усавршио а исплата убрзала јер постоји значајан број захтева који нису уредно предати због чега долази до застоја у исплатама. Наиме, сваки захтев који није адекватно поднет додатно компликује процедуру обраде и продужава рок за исплату корисницима, а Управи за аграрна плаћања отежава рад. Због тога ће се у наредном периоду рад на информисању корисника субвенција појачати.

Како је пренео ТАНЈУГ, Одбор за пољопривреду Скупштине Србије усвојио је данас предлог
ребаланса републичког буџета који се односи на увећање средстава којима располаже
Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, у износу од 5,508 милијарди динара.
„Највећи део овог износа, односно близу 4,9 милијарди биће усмерен Управи за аграрана плаћања
на име субвецнионисања пољопривредне производње, 490 милиона динара добиће Републичка
дирекција за воде и 70 милиона Дирекција за националне лабораторије“, рекао је образлажући предлог
државни секретар у Министарству пољопривреде Сенад Махмутовић.
Нагласио је да је ово повећање буџетских средстава Министарства за 10 одсто, чиме се стигло до
законом прописаних пет одсто учешћа наменских средстава за пољопривреду у буџету.
Члан Одбора посланик Милија Милетић нагласио је да је су ова средства добијана на упорно
инсистирање тог скупштинског тела да се произвођачима обезбеди новац за подстицаје, како би им
била исплаћена договања за претходне три године.
„Велики број произвођача са југоистока Србије који су у тешком положају, очекују да би платили порезе и доприносе, овим ће се то коначно решити“, рекао је Милетић.

Srodni tekstovi

Оставите коментар