Пољопривреда на првом месту!

Аутор: Gdjakovic
542 посета

Конференција „Пољопривреда на првом месту“ одржана у организацији АГРОПРЕСС-а на Новосадском сајму оправдала је не само очекивања учесника већ и гледалаца који су по први пут могли да прате обраћање министра и других говорника уживо на YouTube али и да постављају питања.

Обраћајући се учесницима министар Бранислав Недимовић је казао да, иако је ова година била екстремно сушна, пољопривреда неће бити у „минусу“, односно да ће бити остварен род на нивоу вишегодишњег. Према његовим речима приноси кукуруза су на нивоу 6 до 6,3 тоне по хектару, а и сунцокрет је солидно родио.

Када је реч о субвенцијама за пољопривредну производњу, обртним средствима и набавци механизације, министар је рекао да су прошле и ове године „субвенције биле издашне“ и да ће се са тиме наставити, те да су на располагању конкурси Светске банке, док смо са средствима из ИПАРД фондова „ у петој брзини“.

ФОТО: Ненад Михајловић ТАНЈУГ

Недимовић је овом приликом рекао да су ове године почеле озбиљне контроле како се користе исплаћена средства, а у неким случајевима утврђено је да се половина новца користи ненаменски или су у конкурсној документацији фалсификовани подаци. Говорећи о примени Закона о сезонском запошљавању у пољопривреди Недимовић је навео да је на тај начин ангажовано 44 хиљаде људи, а све више на нашим пољима ангажовани су радници из иностранства.

„Чланице НЛБ Групе Комерцијална и НЛБ Банка ове године су четврти пут заредом тржишни лидери у реализацији кредита за пољопривреднике уз субвенцију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. У 2021. највећи део одобрен је за инвестициона улагања у нову пољопривредну механизацију и финансирање обртних средстава, репроматеријала и сточне хране“, истакао је Дејан Јањатовић, заменик председника Извршног одбора Комерцијалне банке.

Он је додао да је традиционално добар резултат у реализацији субвенционисаних кредита потврда да пољопривредници Комерцијалну и НЛБ Банку већ сада препознају као сигурне партнере на путу развоја, а да са планираним спајањем две најактивније банке у кредитирању овог сегмента, могу да очекују само додатне бенефите у погледу доступности додатних производа и услуга.

Владимир Чапрић, члан Извршног одбора НЛБ Банке истакао је да су стручност и познавање свих специфичности пољопривредне производње основне предности НЛБ Банке и Комерцијалне банке у креирању најбољих решења за свако појединачно газдинство.

„Ове године, заједно смо покренули и десети Organic конкурс, желећи да још једном стимулишемо и наградимо оне пољопривреднике који су одабрали тежи, али одржив пут – органску производњу. Посебно нам је драго што је у овој јубиларној години пристигао рекордан број од готово 80 пријава, и што смо због великог интересовања одлучили да продужимо рок за слање пројеката све до краја септембра“, навео је он.

„Изазова за даљи развој пољопривреде у Србији има много, али на нама је да те изазове претворимо у прилике уз помоћ дигиталних технологија, те препознавањем и активирањем потенцијалних синергија. Потребно је наставити са снажним подстицајима државе привреди и пољопривреди и интезивирати улагања у инфраструктуру, привредни сектор треба да креира победничке стратегије и концепте који ће подићи нашу регионалну конкурентност, уз спремност банкарског сектора да подржи раст кроз нове кредитне линије, али сви заједно морамо да креирамо и активно промовишемо свест о одрживости и смањењу штетних емисија. Уколико сви заједно не промовишемо значај агенде одрживости, на жалост нећемо имати услове за дугорочни развој наше пољопривреде јер ће квалитетна земља бити под знаком питања,“, рекао је Ненад Мишчевић, генерални директор Нецтар групе који се уједно и захвалио Комерцијалној банци што „користи своју значајну регионалну позицију да намеће теме од заједничког интереса и о њима отворено прича са свим учесницима на тржишту“.

Председник Удружења одгајивача оваца Србије Марко Јанковић најавио је  значајан подухват у циљу изградње прве кланице за јагњеће месо. Он је добио обећање ресорног министра Бранислава Недимовића да ће имати подршку за овај подухват али је Јанковић такође рекао да ће се и они као власници инвестиције односити домаћински и да ће сви чланови Удружења такође морати да дају свој допринос.

Председник удружења „Агропресc“ Горан Ђаковић позвао је колеге новинаре да одговорно и правовремено извештавају о мерама аграрне политике, да не заступају приватне интересе и да увек имају на уму да је најважније да пољопривредници као крајњи корисници буду информисани на разумљив  и конкретан начин, нарочито када се ради о стању на тржишту и проценама рода. Једино је тако, додао је Ђаковић, могуће успоставити поверење.

Srodni tekstovi

Оставите коментар