Министар Недимовић о субвенцијама, производњи и ценама у пољопривреди

Аутор: Gdjakovic
659 посета

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства је у сарадњи са Светском банком започело реализацију „Пројекта конкурентне пољопривреде у Србији“ чија је сврха финансијска подршка малим пољопривредним газдинствима и предузећима. Максимални износ који може једно газдинство да добије бесповратно је 25.000 евра док ће фирме моћи да рачунају и на 200.000 евра.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да ће пројекат трајати три године са укупним буџетом од 38 милиона долара, од чега ће током ове године бити додељено 20 милиона долара.Гостовање Бранислава Недимовића у Јутарњем дневнику РТС-а

„Пријављује се путем апликације, одобрава се пројекат, дакле унапред добијате информацију да ли вам је прошао пројекат, не морате прво да платите па да чекате поврат него све се одиграва унапред по следећем принципу – 50 одсто новца добијате бесповратно, 40 одсто је кредитна подршка од 3 до 7 година, 10 одсто је ваше сопствено учешће. Дакле за 10 одсто новца ви одмах добијате или трактор или машину или нешто треће у зависности од ваших афинитета“, објашњава Недимовић.

Први јавни позив за доделу средстава управо је расписан, а до краја године ће бити још два позива у јулу и октобру. 

„Прво иду воћари, повртари, виноградари, цвећари. У јулу иду сточари, лекари и у септембру ће како каже бити позив за све остале“, наводи министар. 

Додаје да су међу приоритеним корисницима жене, млади пољопривредни произвођачи и они који раде у мање развијеним односно сиромашним општинама.

„Приоритет имају људи из девастираних подручја, дакле из неразвијених општина, млади до 40 година, жене које су носиоци пољопривредних газдинстава, али право да учествује на конкурсу имају сви. Ја се надам да ће много воћара, много повртара из јужне Србије искористити ову прилику“, наводи Недимовић.

Поред ових група предност ће имати и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али још увек мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке развоју пољопривреде попут ИПАРД-а.

Један захтев може бити подржан са најмање 10.000 а максимално 25.000 евра када је реч о пољопривредним газдинствима док ће мала и средња предузећа моћи да рачунају на 12.500 до 200.000 евра. У првом позиву биће подржани сектори воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства.

„Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији“ је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке и трајаће три године. Укупна вредност пројекта ће бити око 38 милиона долара.

Srodni tekstovi

1 коментар

Irena 23. април 2021. - 11:40

Pa jos niste isplatili ni subvencije za tovnu junad 15.000 po grlu 2019/20 a onih 20.000 kovid subencija to tek možemo da zaboravimo,od novembra do sad valjda bi dobili neko obavestenje ako papiri nisu uredu,i ako su sve papire za to proverili u sav.službi.Ja stvarno više ne znam kome da verujemo,obećanja koliko hoćeš…Porez kad stigne,i ostale obaveze za poljoprivredu mi poljoprivrednici ne obećavamo da će mo isplatiti nego moramo da bi dobili te iste subvencije koje kasne i po 1.5god,i da li ćeš i dobiti,jer ako nisi likvidan ne možeš da ih ostvariš!!!

Одговори

Оставите коментар