ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦАМА ИЗ ЛЕБАНА ЗА ПЛАСМАН ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА НА ОНЛИНЕ ТРЖИШТЕ

Аутор: Gdjakovic
540 посета

У општини Лебане се од почетка априла спроводи пројекат “На клик до купаца – подршка женама из руралних подручја за онлине пласман домаћих производа“, који има за циљ отклањање последица ЦОВИД-19 пандемије које су претрпеле пољопривреднице из Лебана пружањем подршке за успешан пласман њихових производа на онлајн тржиште. Пројекат спроводе Центар за равномерни регионални развој из Београда и Удружење жена „РУЖА“ из Лебана уз финансијску продршку Пеопле ин Неед и Владе Уједињеног Краљевства кроз УК Аид. Препознајући значај самог пројекта, општинска управа Лебане пружа подршку његовим реализаторима у процесу његовог спровођења.
Захваљујући пројекту заинтересоване жене које су носиоци пољопривредног газдинства на територији општине Лебане, као и оне које чине главну радну снагу у газдинствима регистрованим на друго лице, могу постати кориснице једног или више видова техничке подршке која ће им стајати на располагању до октобра 2021. За избор корисница техничке подршке управо је расписан јавни позив, а више детаља о позиву је доступно на званичном сајту

https://centrir.org/javni-poziv-za-pruzanje-tehnicke-podrske-poljoprivrednicama-za-plasman-domacih-proizvoda-na-onlajn-trziste/.

Изабране пољопривреднице ће похађати 2 практичне радионице на којима ће стећи основна знања и вештине неопходне за пласман домаћих производа на онлајн пијаце и друга места за онлајн трговину, као и саветодавну помоћ у погледу оглашавања и онлајн продаје њихових производа. Посебан вид подршке добиће најмање 15 пољопривредних газдинстава која имају готове домаће производе са циљем повећања њихове продаје преко интернета, што укључује: креирање или редизајн Фејсбук странице пољопривредног газдинства; укључивање у тренутно најпосећенију Фејсбук групу за трговину домаћим производима – “Мали произвођачи хране у Србији“ и регистрацију на истоименој платформи; професионално фотографисање производа и припрему приче о газдинству за постављање на платформе и друштвене мреже; графички дизајн и штампу етикета за амбалажу за домаће производе (тегле, флаше, кутије, кесе и сл.), као и плаћање анализе испитивања безбедности намирница које се стављају у промет у сертификованим лабораторијама.
Упоредо са избором корисница пројекта, кренуо је и теренски попис пољопривредних газдинстава регистрованих на жене у селима општине Лебане, како би се прикупили подаци за регистрацију ових газдинстава на званичне портале Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде- Агропонуда и е-Пијаца. Планирано је да ће током пописа бити мапирано најмање 100 пољопривредних газдинстава.
Рок за достављање пријава за избор пољопривредница са територије Лебана је 30. јун 2021. а пријаве се достављају и-мејлом на адресу: удрузењезенаруза@гмаил.цом или телефоном на број: 062 153 1967 (Слободанка Павловић, Удружење жена „РУЖА“ Лебане).

Srodni tekstovi

Оставите коментар