Оштетили државу за милионе: Ухапшени преваранти због муљања са кредитима

Аутор: draganadpetrovic
539 посета

Две особе су ухапшене, док је против једне за којом се трага поднета кривична пријава, због сумње да су извршиле кривична дела превара и неосновано добијање и коришћење кредита и других погодности оштетивши буџет Републике Србије за око 6.810.000 динара, саопштио је МУП.

Осумњичени М. Р. (1978) из Младеновца, И. Д. (1980) из Београда и још један мушкарац се терете да су као власници пољопривредних газдинстава, у намери прибављања противправне имовинске користи за себе, лажним приказивањем чињеница – по рачуну-отпремници, спецификацији и гарантном листу добављача, наводно купили робу у вредности од 6.809.567 динара.Иако су знали да робу нису купили нити платили добављачима, као и да наведена документација није издата од стране добављача, осумњичени су ту документацију користили приликом подношења Захтевa за остваривање права на подстицаје за инвестиције и физичку имовину пољопривредних газдинстава, за набавку нових машина и опреме, као и за пријаве за остваривање подстицаја за подршку разних програма.

Илустрација: Паре узели а нове машине нису купили

На основу приложене документације, осумњичени су довели у заблуду запослене у Управи за аграрна плаћања да донесу решења којим су им усвојени захтеви за остваривање права на подстицаје и исплати 6.809.567 динара.

Новац је уплаћен на рачуне осумњичених који су они подизали у готовини, чиме су прибавили противправну имовинску корист у наведеном износу, а за који су оштетили буџет Републике Србије.

Осумњичени који су ухапшени, задржани су до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву, саопштио је МУП.

Акцја су спровели припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управом за аграрна плаћања и Првим основним јавним тужилаштвом у Београду.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/hronika/4569769/hapsenje-prevara-krediti-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар