Основне животне намирнице остају под контролом државе

Аутор: draganadpetrovic
399 посета

УРЕДБА Владе Србије којом се максималне цене шест основних животних намирница ограничавају на ниво од 15. новембра истиче 8. фебруара и очекује се да ће бити продужена. Како за „Новости“ каже министарка трговине Татјана Матић, Министарство сматра да је неопходно да то буде урађено с обзиром на наставак инфлаторних притисака.

  • Припрема се нова Уредба која ће бити достављена Влади на усвајање, а биће обухваћене намирнице чије је ограничење већ на снази – објашњава Матићева. – Цене робе широке потрошње прате се на дневном нивоу у ресорном министарству и од ступања на снагу Уредбе није било већих флуктуација. Међутим, услед наставка инфлаторних притисака који ће, према проценама Народне банке Србије, трајати до трећег тромесечја текуће године, става смо да је неопходно продужити трајање Уредбе.

У трговинским ланцима кажу да не очекују да ће се ова мера скоро укидати.

  • Без проблема спроводимо одлуку Владе, а робе има довољно – истичу у једном познатом мегамаркету. – Очекујемо да ће Уредба бити на снази и наредних месеци.
Илустрација: И цена шећера остаје непромењена/ Фото: Pixabay

Подсетимо, ограничене цене се односе на шећер кристал од једног килограма, брашно тип 500 и тип 400 глатко, у свим паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма, сунцокретово уље од једног литра, свињски бут, дуготрајно УХТ млеко са 2,8 одсто млечне масти у амбалажи од једног литра. Произвођачи ових намирница обавезни су да их испоручују у просечним количинама за последњих 12 месеци.

Ова мера је изузетно важна, јер је дошло до великог поскупљења сировина и производа на глобалном нивоу што се прелива и на наше тржиште. Циљ је да се на овај начин заштити животни стандард грађана, јер се у структури дневне потрошње прехрамбених намирница, највећи део односи управо на ових шест артикала којима је замрзнута цена.Влада је прву Уредбу којом је ограничила цене за пет намирница усвојила 30. новембра, а 9. децембра је изменила и проширила на шест производа за које је дефинисала нове, веће количине паковања. Њен рок важења је 60 дана, са могућношћу продужења. Наведено је да је ограничење цена утврђено како би се отклониле штетне последице и спречили поремећаји на тржишту. За кршење одредаба, предвиђене су и новчане казне у износу од 100.000 до два милиона динара, као и забрана обављања делатности у трајању од шест месеци до једне године.
ПОСКУПЉУЈУ И ЦИГАРЕТЕ

Илустрација: Цигарете све скупље и скупље/ Фото: Pixabay

ЦИГАРЕТЕ ће ускоро поскупети за 10 динара и тада ће најјефтинија паклица коштати 290, а најкупља 570 динара. Дуванџије се два пута годишње усклађују са акцизним календаром, најчешће почетком фебруара и у јулу. Необично је да њихов нови ценовник још није објављен у „Службеном гласнику“, а како сазнајемо произвођачи ни трговинским ланцима нису најавили када почиње поскупљење. Предвиђено је да се специфична акциза увећава за 1,5 динара по паклици до краја 2025. године. Уз њу се зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто цене цигарета, а томе се додаје и ПДВ. До 2025. године предстоји још седам планираних увећавања акцизе како би се достигли стандарди договорени са ЕУ.

Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1076852/sest-namirnica-istoj-ceni-ministarstvo-priprema-akt-produzilo-ogranicenje-vrednosti-osnovnih-proizvoda

Srodni tekstovi

Оставите коментар