Оборен Гинисов рекорд на сајму у Крагујевцу

Аутор: draganadpetrovic
517 посета

Радиша Радисављевић из села Медвеђа надомак Деспотовца направио је качамак од 90 килограма тежине и 165 центиметара ширине и тако оборио Гинисов рекорд.

Радисављевић је ово традиционално српско јело направио на Сајму пољопривреде који се по 17. пут одржава у Крагујевцу.

Качамак или палента је оброк који се прави од белог или жутог кукурузног брашна и сматра се најздравијим оброком на свету.
Радиша Радисављевић који је пре неколико година ушао у Гинисову књигу рекорда направио је качамак од од 160 центиметара и око 80 килограма тежак качамак.

Илустрација: Нема чега нема на Шумадијском сајму/ Фото: Facebook страница Шумадијског сајма

На сајму пољопривреде у Крагујевцу, оборио је Гинисов рекорд јер је направио качамак широк 165 центиметара и око 90 килограма тежак.

По његовим речима да би качамак био добар користи се изворска вода и обавезно кува на тихој ватри, али пре свега потребно је кувати га са душом.

Обарање Гинисовог рекорда, пратило је и кување несвакидашњи пасуљ, стандардног укуса, али са шљивама.

Комисија је истакла да је важно очувати српска традиционална јела поготову она на којима су наши стари одрастали, а то је проја, пасуљ и качамак.

Организатори се надају да ће наредне године бити већи број учесника који ће желети да оборе Гинисов рекорд у спремању јела традиционалне српске кухиње.

Илустрација: Детаљ са сајма у Крагујевцу/ Фото: Facebook страница Шумадијског сајма

Шумадисјки Сајам пољопривреде највећа смотра аграра у Шумадији траје до вечерас. На сајму се окупило више од 100 излагача, поред изложби говеда, живине и пољопривредне механизације посетиоци су имали прилике да пробају разне специјалитете из целе Србије.

Извор: https://rtk.co.rs/kacamak-za-ginisa/

Srodni tekstovi

Оставите коментар