Новосадски инжењер осмислио наводњавање будућности

Аутор: draganadpetrovic
302 посета

Иницијатива Дигитална Србија недавно је представила седам стартапа домаћим и страним инвеститорима на крају NIWA акцелераторског програма организованог у партнерству са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу(JICA). Међу старапима нашла се и компанија Smart Watering Solutions доо Новосађанина Лазара Јовановића(30), дипломираног инжењера електротехнике, који је уређај за наводњавање воћњака почео да развија у јуну 2019. године и у том пројекту помоћ добио од ментора које је обезбедила Иницијатива Дигитална Србија.

После четири године рада, Јовановић је пројекат завршио и поручио младим инжењерима да слободно без устручавања идеје представе компанијама заинтересованим да финансирају нове изуме.
– У Иницијативи Дигитална Србија имао сам подршку, јер су ми одмах обезбедили менторе који су ме упућивали како да пројекат наводњавања развијам и после четри године неуморног рада успео сам да га завршим – казао је Јовановић и додао да је помоћ у развоју пројекта имао и од колега Драгана Цуце и Зорана Ђукића. Цуца је, каже, развијао хардвер и електронику, а Ђукић софтвер за паметно наводњавање.
Јовановић наводи да по завршеном пројекту сарадњу са Иницијатива Дигитална Србије није завршио већ наставио, пошто Дигитална Србија настоји да младим иноваторима обезбеди инвеститоре, домаће и стране компаније, које хоће да улажу, да у овом случају уређај за наводњавање воћњака добије што ширу примену.

– Smart Watering Solutions је иновативна агротехничка компанија која својим решењима помаже воћарима да аутоматизују системе за наводњавање кап по кап и тако смање трошкове наводњавања, а повећају приносе – каже Лазар и наводи да су га, заправо, проблеми око наводњавања сопственог воћњака лешника навели да окупи тим око идеје паметног даљинског наводњавања.

– Успели смо после четоврогодишњег рада да направимо контлер концепт-уређај који се постави у воћњак и на уређај повежу сензори преко мобилне мреже. Они комуницирају са апликацијом која омогућава аутоматизацију процеса наводњавања и пружа кориснику дневне информације када и колико треба наводњавати.

Илустрација: Због промене климе ни воћњаци не могу без наводњавања

Лазар Јовановић напомиње да ако се пита просечан произвођач воћа да ли има проблем са проналаском радне снаге, 66 одсто њих ће потврдно одговорити, а управо по прорачунима произвођач воћа троши и до 90 сати месечно на операције везане за наводњавање.

-Smart Watering омогућава да се тај процес аутоматизује и да се наводњава баш када треба и таман колико треба јер сензори дају правовремене информације о количини воде доступне у земљишту – наглашава Лазар Јовановић.

Цене уређаја, каже, варирају. Комплетан пакет за мале произвођаче до хектар може да кошта око 2.000 евра, док за веће површине и машине које могу да, поред наводњавања, дају и прихрану иду преко 10.000 евра по пројекту.

– За веће парцеле и пројекте цена зависи од површине и комплексности система за наводњавање. За уређаје се на годишњем нивоу плаћа и одржавање у износу од 120 евра годишње по уређају – истиче Јовановић.

Илустрација: Аутоматизација је све присутнија и у воћарству

Будућност пољопривреде је аутоматизација

– Мањак ефикасности и радне снаге су два највећа изазова у пољопривреди па је зато будућност пољопривреде у аутоматизацији процеса који лако могу бити аутоматизовани и ефикасној употреби ресурса са циљем веће одрживости пољопривредне производње, каже дипломирани инжењер електротехнике Лазар Јовановић.

– План је да постанемо лидери у области дигитализације процеса у вези са наводњавањем и другим операцијама у воћњаку и да у наредних пет година и даље развијамо производе у том домену.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/novosadanin-lazar-jovanovic-osmislio-navodnavane-u-buducnosti-24-02-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар