Пољопривредно газдинство породице Граф из немачког Хагенауа направило је велики искорак у модернизацији своје фарме. Нови штала, капацитета 480 крава, представља прекретницу у њиховом пословању и значајно олакшава свакодневни рад.
Од мале фарме до модерног система производње
Породица Граф започела је производњу млека пре неколико деценија, када су располагали са свега 20 крава. Захваљујући континуираном развоју и улагањима, стадо је увећано на 160 музних грла, а уз фарму се обрађује и 200 хектара земље. Недавно је газдинство прешло у руке млађе генерације – Јоханеса Графа, који наставља традицију, али уноси и значајне иновације у процес производње.
„Стари објекат је био функционалан, али након више од 20 година рада, ручна муза више није била одржива. Имали смо ситуацију да смо по три пута дневно музли краве, што је било изузетно напорно. Зато смо одлучили да пређемо на роботизовани систем муже, који нам омогућава већу ефикасност и олакшава рад“, објашњава Стефан Граф, некадашњи власник фарме.
Удобност за краве, олакшање за фармере
Нови објекат не само да доноси боље услове рада за фармере, већ је значајно унапредио и добробит животиња. Према речима Јоханеса Графа, адаптација на нови систем била је изазовна и за краве и за људе, али је прелазак успешно обављен.
„Било је посебно узбудљиво гледати како прве краве излазе из приколице и улазе у нову шталу. Брзо су се прилагодиле и већ видимо да се осећају удобније“, каже Граф.
Савремени приступ исхрани и менаџменту стада
У процесу модернизације, породица Граф је сарађивала са стручњацима из компаније Sano, која је специјализована за исхрану стоке и управљање фармама. Бенџамин Едер, један од водећих агронома компаније, већ десет година ради са овом фармом и помаже у оптимизацији исхране.
„Јоханес је од почетка био спреман да улаже у нове технологије. Током изградње нове штале, водили смо рачуна о сваком детаљу – од простора за краве до најсавременијих система за исхрану и мужу“, објашњава Едер.
Будућност млекарске производње
Пример фарме Граф показује како породична газдинства могу остати конкурентна и одржива уз примену модерних технологија. Нови објекат не само да поједностављује свакодневне послове, већ значајно доприноси већој продуктивности, бољим условима за животиње и ефикаснијем пословању.