Нови рекорд мајстора из Турије

Аутор: draganadpetrovic
380 посета

НА чувеној туристичко-гастрономској манифестацији „Кобасицијада“ у Турији код Србобрана, која је од 25. до 27. фебруара одржана 38. пут, направљена је кобасица од два километра и 38 метара.Иако је, са дужином од 2.029 метара, још 2013. ушла у Гинисову књигу, где је досад нико није надмашио, организатори сваке године обарају сопствени рекорд продужавајући џиновски специјалитет за метар.

  • Наш је мото: ко год направи већу кобасицу, ми ћемо направити дупло дужу – рекао је председник Удружења „Кобасицијада“ Жељко Попић.

Од њега је министар пољопривреде Бранислав Недимовић ритуално откупио туријску брицу (бритву) за динар, којом је пресекао „чудо од кобасице“.

  • Пре две године, кад сам последњег викенда у фебруару отворио „Кобасицијаду“, већ после неколико дана морали смо да се боримо против пошасти зване корона, а сад се надам да ћемо се „борити“ само са овом кобасицом – рекао је Недимовић.
Илустрација: Мајстори у прављењу кобасица на делу/ ФОТО: Pixabay

После свечаног представљања у центру села, „краљица кобасице“ се продавала на метар, за 500 динара. Њу је сложно направило осам туријских мајстора, а у справљању овог специјалитета одржано је и такмичење у сеоској спортској хали. Надметало се 14 екипа, а победила су браћа Милош и Ђорђе Цураковић из Турије, под именом „Салашари“. Друго место освојила је екипа „Петро кул“ из Бачког Брестовца, а треће „Босанци“ из Босанског Петровца у Републици Српској.Више хиљада посетилаца из Србије и региона посетило је током три дана „Кобасицијаду“, на којој су бројни излагачи продавали кобасице, кулен, шунку, сланину и разне друге ђаконије. Манифестација је имала и богат културно-забавни програм, у којем су наступили фолклорни ансамбли из свих крајева Србије, као и из Боботе у Славонији, а концерте су одржали Саша Матић, Тамбурашки оркестар „Зоруле“ из Новог Сада и КУД „Бард“ из Србобрана. „Кобасицијада“ је ове године званично носила ознаку „Најбоље из Војводине“, коју је у децембру 2021. добила од покрајинске владе.

Илустрација: Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде/ ФОТО: Из архиве Агробизнис магазина

ДАМА НАЈБРЖИ ПИВОПИЈА
У надметањима која су била посебна атракција „Кобасицијаде“ Стефан Јеленковић из Нове Пазове био је најбољи у брзом једењу кобасице, а у брзом испијању пива из флаше (пола литра за девет секунди) победила је једина дама у конкуренцији девет такмичара – Биљана Пијуновић из Мото-клуба Шид.

Извор: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1090630/kraljica-kobasica-2-038-metara-majstori-turije-ponovo-produzili-svoju-ginisovku-mada-joj-niko-nije-priblizio

Srodni tekstovi

Оставите коментар