Ниш: Данијел Стојаковић ове године неће појести своју кајсију, али није није ни губиташ! (видео+фото)

Аутор: Gdjakovic
560 посета

Услед промене климатских услова, великог броја градобитних дана и раног мраза, које су ове године задесиле територију главне филијале осигурања Ниш, причињена је велика штета пољопривредницима.  Данијел Стојковић у селу Лалинац надомак Ниша  воћарством се бави више од 10 година и исто толико сарађује са Дунав осигурањем. Он има један посебан засад који је заправо здружени засад ораха и кајсија, а до недавно ту су биле и јагоде. Због изузетно јаких мразева, Данијел ове године неће брати кајсије, а орах ће родити толико да може да направи мало већу торту. Штета би била много већа да засад није осигуран каже наш домаћин.

И поред великог ризика од штете пољопривредници се недовољно одлучују на осигуравајућу заштиту . Данијел  поучен сопственим искуством има поруку за све:“ Осигурање није трошак вћ инвестиција и заштита од губитака. Не знам шта бих радио да нисам осигуран“ искрен је Стојаковић.

Стаменковић: Сигурност гарантују затворен циклус производње и савремен начин пословања 

“Пољопривреда је исплатива само уколико се ради у великом обиму, а да би производња била осигурана од могућих ризика неопходно је имати сигурног партнера”, ово је девиза Ивана Стаменковића из села Дешилова у Општини Мерошина  који живи у шесточланом домаћинству и обрађује 80 хектара земље. Поред ратарске производње породица Стаменковић има 70 грла говеда од чега су 30 краве на мужи док су остале у тову или јунице. Своју производњу ова породица заснива на економској стабилности и одрживости те сваки ризик своде на минимум. Краве су осигуране, имају сопствену производњу сточне хране тако да колебања на тржишту на њих слабије делују и самим тим су конкутрентнији.

И у штали и на њиви уз Горана су сви чланови породице.  Синови се баве и ратарством и сточарством а Милан је задужен за папирологију те немају проблема са редовном наплатом субвецнија. Горан Стаменковић каже да је задовољан повећањем износа премије по литри млека на десет динара, а најављено му је и од откупљивача повећање цене за два динара што ће све допринети да од септембра његов литар млека буде плаћен 50 динара. Тако вредан посао треба и осигурати зато су му краве све осигуране. Недавно је једна морала да буде еутаназирана након телења за шта је добио више од 200.000 динара што је било довољно да набави нову краву у истом производном статусу. “Део новца је дошао од  кланице а остатак ми је исплаћен од стране Дунав осигурања где сам и осигуран. Све је урађено на време и професионално тако да немам замерки” објашњава за Агробизнис магазин Стаменковић док шета заједно са члановима породице и бебом која је недавно стигла на свет и очигледно ужива у шетњи стајама које су веома лепо уређене и чисте.

Компанија Дунав Осигурање у овој години забележила је највећи број одштетних захтева у области и пољопривреде каже Милан Јојић из Главне филијале ове компаније у Нишу и додаје: “Присутност на терену, комуникација са власницима полисе и потенцијалним осигураницима им за циљ подизање свести о потреби осигурања што је сигурна инвестиција а не трошак. Компанија Дунав као лидер у осигурању пољопривреде нуди осигуравајућу заштиту  за све врсте пољопривредних култура , а осим усева осигуравају се и животиње”.

Главна филијала Дунав осигурања у Нишу у овој години  остварила је премију од 26, 3 милиона динара у делу осигурања пољопривреде и 1,5 милиона динара у делу осигурања животиња.  Међутим, исплаћена штета на овом подручју до сада је готово дупло већа.

“Држава је у циљу стимулисања осигурања пољопривреде увела субвенције за осигуранике које за територију Главне филијале осигурања Ниш износе од 40 до 80 одсто у зависности од општине“ нагласио је Јојић током разговора са пољопривредницима из Нишавског округа.

Компанија Дунав осигурање, главна филијала Ниш послује на територији 12 општина Нишавског, Топличког и дела Зајечарског округа. Ова компанија лидер је на тржишту осигурања али и по друштвеној одговорности. Већ десет година у сарадњи са Удружењем АГРОПРЕСС ради на афирмацији пољопривреде и осигурања али и женског предузетништва.

Srodni tekstovi

Оставите коментар