Нишка памет у служби аграра: Хоће ли роботи ради све на њиви?

Аутор: draganadpetrovic
304 посета

Након што су направили робота за чување оваца, Нишлије сад израђују и роботе Агар који ће моћи да обављају скоро све послове у у пољопривреди, почев од орања, преко садње, прскања, наводњавања, све до брања.Стручњаци „Коминга“ у сарадњи са Машинским факултетом кренули су са израдом робота фебруара ове године и до сада су израдили шест његових прототипова, а са усавршавањем и развојем ће наставити до фебруара 2024. године.Оно по чему ће се робот направљен у Нишу разликовати од других је не само то што ће моћи да обавља различите послове, већ ће моћи да се користи и на веома стрмим теренима.
Никола Велчев из компаније „Коминг“, рекао је за агенцију Бета да Агар без проблема савладава нагибе до 40 степени.

„Испробали смо га на терену и извукли 345 килограма уз нагиб од 30 степени. Развили смо аутоматско нивелисање тако да робот када наиђе на успон, он спусти предњи део. Без тога би се преврнуо уколико носи велику тежину или вуче приколицу“, казао је Велчев.

Илустрација: Идеја је да од сетве до жетве све буде аутоматизовано на њивама

Према његовим речима, Агар је направљен тако да може да обавља послове који су на самој земљи, на пример да бере јагоде, а за пар секунди роботска платформа може да се прилагоди и подигне, тако да његова рука може да дохвати два метра или два метра и 10 центиметара.

„Наш циљ је да развијемо роботску платформу која ће омогућити систем интеграторима да развијају наставке. Буквално као фреза која има велики број наставака за различите активности. Тренутно на тржишту има робота који су специјализовани за одређен послове“, објаснио је Велчев.

На развоју робота ради, додао је Велчев, око 30 стручњака фирме Коминг и Машинског факултета Универзитета у Нишу, а пројекат финансира Фонд за иновациону делатност.

„Тренутно радимо на томе да Агар мало олакшамо јер смо закључили да смо га превише ојачали и тиме ћемо му повећати носивост за 30 до 50 килограма. Извесно је да ће моћи са батеријама које смо му уградили да ради без прекида 24 сата дневно“, изјавио је Велчев.

Како је казао Велчев, фармери који буду купили Агара мораће да прођу обуку за управљање, али оно неће бити компликовано.

„Роботом ће моћи да се управља уз помоћ џојстика, а имаћи и аутономни систем и моћи ће да се уз помоћ сензора креће, да детектује препреке и да их заобилази. Имаће ГПС навигацију, тако да ће моћи, уз помоћ обележених тачака, да сам дође од куће до њиве“, рекао је Велчев.

Он је додао да је план стручњака који раде на развоју Агара, да до покретања серијске производње, за две или три године, цену довољно спусте да могу да га приуште не само велика пољопривредна газдинства, већ и мали произвођачи.

„Тренутно пољопривредни роботи који се продају на нашем тржишту коштају преко 100.000 евра, што је огромна цифра за пољопривреднике“, навео је Велчев.

Према његовим речима, робот Шепард, којег су завршили прошле године ускоро ће се наћи у продаји, пошто се заврше на њему још неке ситнце измене. на роботу потребно још само неке ситунице да се ураде на роботу пастиру Шепарду би постао комерцијални производ.

Шепард ће, подсетио је Велчев, моћи да чува стадо које има и до 620 оваца.

Извор: https://www.b92.net/lokal/nis/drustvo-nislije-izraduju-robote-hobotnice-za-potrebe-poljoprivrede-moci-ce-da-oru-sade-prskaju-beru-2242374

Srodni tekstovi

Оставите коментар