Немци у паници због несташица, радила и оклагија

Аутор: draganadpetrovic
345 посета

Немачке продавнице нису остале поштеђене навале на уље и брашно, упркос изјавама да несташицу изазива панично прављење залиха.Ни Немачка, дакле, није избегла драму око зејтина и брашна, јер људи упркос уверавању да упркос рату у Украјини свега има довољно покушавају да направе залихе. Тако су у околини Штутгарта у петак полетеле увреде и претње, а умало и оклагије.

У једном супермаркету у Аспергу морала је да интервенише полиција, након што се група од петоро купаца сукобила са особљем. Купци су напали касирку јер је упорно одбијала да им дозволи куповину више јестивог уља од количине коју је продавница одредила.
Они су на радницу прво викали, а затим јој, излазећи, запретили насиљем. Супротставио им се један 36-годишњи радник супермаркета наоружан оклагијом, а потом их и пратио до њиховог аутомобила.

Насилне купце је то додатно узрујало, па су радника гађали баштенским украсним камењем, саопштила је полиција округа Лудвигсбург.

Портпаролка полиције није знала да каже колико су уља нападачи покушали да купе, али је потврдила да је против њих покренула истрагу због претњи.

Илустрација: Ово су рафови српских продавница у којима не недостаје уља

Навала на уље и брашно је иначе осетна и у Немачкој. Наиме, Украјина је велики произвођач уља и житарица и напад Русије ће утицати на производњу и испоруку.

Није много помогло ни што је Немачко удружење трговаца нагласило да за сада не очекује проблеме са снабдевањем у Немачкој. „Не морамо да правимо залихе“, рекао је потпредседник HDE Bjern From у уторак за телевизију ZDF.

Према његовим речима, проблем ствара управо панична куповина. „Купујте онолико колико вам треба и биће довољно за све“.

Упитан треба ли продавнице да ограниче продају неке робе, он је оценио да је „то у овом тренутку можда разумна мера“.

Житарица ће у сваком случају бити довољно барем на средњи рок, јер Немачка сама производи довољно, рекао је. Што се сунцокретовог уља тиче, могућ је дефицит. „Са сунцокретовим уљем може бити тесно у наредним месецима“, рекао је.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/svet/nemci-u-panici-zbog-nestasica-zbog-zejtina-letele-uvrede-pretnje-umalo-i-oklagija-2128711

Srodni tekstovi

Оставите коментар