Немци очајни, остају без помфрита

Аутор: draganadpetrovic
283 посета

Криза која се догађа у Украјини погађа цео свет, па и најразвијеније државе, које у много чему зависе од њеног извоза.Због украјинске кризе, грађани у Немачкој празне рафове са сунцокретовим уљем у продавницама, а први угоститељи избацују помфрит из јеловника, због недостатка уља и високе цене.

Пошто је Украјина значајан произвођач сунцокретовог уља и уља од уљане репице, земља из које Немачка увози ове производе, грађани сада страхују да ће морати ускоро да одустану од помфрита.

Тако је један угоститељ из Дармштата елиминисао помфрит из менија. Он је за Билд рекао да има проблем са јестивим уљем за фритезу, као и да је „сунцокретово уље постало веома скупо“.

Илустрација: Због скупог уља пржење помфрита постало је неисплативо/ ФОТО: Pixabay

Литар од уљане репице данас кошта и до четири евра по литри, што је за угоститеље прескупо, па би морали да подигну и цену помфрита. Иначе, у немачким супермаркетима, цене уља су скочиле за 29 одсто.Иако кубури с другом врстом хране, као што је хлеб, суседна Аустрија нема проблема са понудом уља у радњама. Тамо се нуди уље уљане репице и сунцокрета из домаће производње, али су угоститељи користили много јефтиније украјинско уље, које сада замењује оно из домаће производење.
Аустријске власти истичу да је снабдевање уљем „осигурано и да грађани не морају да праве залихе“.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3477952-brisu-pomfrit-iz-jelovnika-kazu-nema-ulja-a-i-skupo-je

Srodni tekstovi

Оставите коментар