Немце варају на амбалажи, Американци иду у Мексико по храну

Аутор: draganadpetrovic
284 посета

Немачки купци су све беснији због тзв. шринкфлације.Наиме, цене намирница се потајно повећавају тако што се паковање одређеног производа смањује, али цена остаје иста. Отуда и кованица „шринкфлација“ (енг. схринк – смањити; инфлатион – инфлација; схринкфлатион), преноси Јутарњи лист.Блумберг пише да ово није нова појава, али су надлежни органи за заштиту потрошача у највећој европској економији преплављени притужбама гневних Немаца. Тако је само њихова филијала у Хамбургу у последње две недеље добила стотинак притужби, што је рекорд јер је три до пет пута већи од уобичајеног.

Потрошачи се, на пример, жале на скок цена од 14% за гумене бомбоне и 20% за чипс. Ово је реално поскупљење, иако је спроведено скривеном методом – паковања су смањена и задржане су цене оних већих, којих више нема на полицама продавница.
Многе су шокирале и цене маргарина које су скочиле за 25 одсто. Произвођачи су то описали као „изузетан корак у тешким временима узрокованим драматичним повећањем трошкова у целом ланцу снабдевања, укључујући сировине“.

Илустрација: Немци се жале на све мању амбалажу и мање чипса 
Иначе, цене хране су највећи покретач немачке инфлације после енергената. То оптерећује буџете домаћинстава са ниским примањима, која после две изузетно тешке пандемијске године сада имају све мање новчаних резерви.
„Ово што сада видимо је заправо само почетак. Припреме за скривена поскупљења, између продаје робе у старој амбалажи и планирања, производње и испоруке нове, трају око пола године. Искуство нам говори да ће се овакве преваре интензивно користити на јесен, зиму и почетком следеће године“, рекао је Армин Валет, стручњак за исхрану тела за заштиту потрошача у Хамбургу.

Немачки завод за статистику је свестан проблема.
„Таква тактика нас неће заварати. Људи који сваког месеца прате цене и трошкове више од 300.000 производа и услуга бележе и количине робе, односно обим паковања. Цене се потом коригују и нови подаци заиста одражавају сву бол потрошача“, пренели су они.
Блумберг Економикс предвиђа да ће немачка инфлација достићи свој врхунац од 9,1% у овом кварталу.

Илустрација: Американци по намирнице иду у суседни Мексико како би нешто уштедели

Ништа боље није ни у Америци. Становници јужне Калифорније прелазе границу са Мексиком како би ишли у куповину и уштедели новац. Рекордни нивои инфлације утицали су на кућне буџете Американаца, пренео је „Њујорк пост“.Дејвид Мекарти, становник места Чула Виста, јужно од Сан Дијега, редовно иде у Мексико, који је од њега удаљен 20 минута. Он и његова супруга Марија паркирају аутомобиле до граничних рампи и прелазе пешке међународну границу, улазећи у оближњи град Тихуана, где у супермаркетима купују разне производе.

„Ако вам је утањио буџет, морате да пазите на себе“, казао је Мекарти. Инфлација се повећала за 8,5 одсто у јулу, која је близу рекордних нивоа који нису виђени у претходних 40 година.Становници Тихуане су рекли да су приметили све већи број Американаца како долазе у њихов град и купују намирнице које су јефтиније.
Тако је галон млека за 50 одсто је јефтинији него у САД, док је тоалет папир јефтинији за четири долара.
Неким Американцима се исплати и да иду у двочасовну вожњу до Тихуане, јер и тако уштеде новац.
Американац Хибран Хименез рекао је да он, његова трудна жена и двоје деце седну у аутомобил и возе се два часа до Тихуане. С обзиром да ће му се наредног месеца родити и треће дете, Хименез гледа да не подроши више него што има.
„Морам да сачувам новац, колико год могу. Сваки пени се гледа“, казао је Хименез.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/svet/praksa-proizvodaca-izazvala-bes-takva-taktika-nas-nece-zavarati-2197389

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/tesko-pogodeni-inflacijom-prelaze-granicu-da-idu-u-nabavku-jeftinije-je-2197377

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар