Недимовић током посете домаћина шампиона најавио још контрола ево и којих (видео)

Аутор: Gdjakovic
599 посета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас два газдинства на северу Војводине, фарму говеда „Абердин Ангус“ у Српском Крстуру, власника Младена Јанчића и пољопривредно добро Петра Габрића у Хоргошу. Младен Јанчић из Српског Крстура на свом добру сеје уљану репицу, јечам и сунцокрет. Како нам је рекао, узгојем говеда расе „Абердин Ангус“ почео је да се бави „из хобија“. Данас овај пољопривредник има готово 600 грла. На овогодишњем септембарском Пољопривредном сајму у Новом Саду у категорији „Ангус“ добио је златну медаљу за јуницу и колекцију јуница. „Користимо доста тога што је Министарство препознало, увек истичем да сам веома захвална на томе, јер сигурно без подстицаја државе, не би ни близу ово све овако изгледало“, рекао је Младен Јанчић.

„Ангус је будућност, јер тржиште то тражи. Ми треба да правимо оно што тржиште тражи, а не да измишљамо „топлу воду“, а цена овог меса је већа на тржишту, причамо о живој ваги, него што је сименталца или неке друге расе и Министарство ће максимално подржати ову врсту това“, напоменуо је Недимовић. Петар Габрић из Хоргоша и његова породица узгајају јабуке и кромпир. Овај домаћин упознао је ресорног министра са проблемима са којима се суочава као произвођач. „Код нас је велики проблем што је несређено тржиште, у вези свега. Нема озбиљнијег откупа ни воћа, ни поврћа, ни хладњача, на томе би требало да се поради“, казао је Габрић. „Сад сам од њих добио неке нове информације где нам постоје рупе, али то се не може из Београда из Министарства видети, па ћемо да мењамо Правилник у складу са потребама пољопривредника на терену“, напомиње Недимовић.

Треба подржати овакве пољопривреднике и наставити са даљим улагањима, рекао је покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић. Он је за наредну годину најавио још већу финансијску подршку аграру. „Ове године је било милијарду динара, у наредној години износи ће бити значајно већи, као што је конкурс за улагање у физичку имовину пољопривредних газдинстава, где је ове годинебило сто милиона динара на располагању и највећи број пријава било је на том кокурсу“, изјавио је Божић.

Поред Републике и Покрајине, подршку пољопривредницима пружају и локалне самоуправе. „Од ове године Општина Нови Кнежевац први пут реализује Програм подршке спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја, изјавила је председница Општине Ирена Славковић. „Тај програм обухвата износ од два милиона динара и два плана. Један план је финансирање пољопривредних произвођача, а други је суфинансирање закупа пијачног простора. Што се тиче првог плана, за њега су издвојена средства у износу од миллион седамсто хиљада динара, за сваког појединачног пољопривредног произвођача у износу од 150 хиљада динара“, каже Славковић. Општина Кањижа определила је из годишњег буџета 30 милиона динара за помоћ пољопривреди и пољопривредницима. „Огледала се у одржавању атарских путева, реконструкција канала за наводњавање и Пољочуварску службу. Поред тога смо имали и разне субвенције које се тичу наших пољопривредника“, мишљења је заменик председника Општине Кањижа Небојша Ракић.

„Почела је и жетва кукуруза, а влага ове житарице већа је него што је уобичајено. Министарство је дало налоге складиштарима да суше кукуруз који има више од 14.5 одсто влаге, као и да се очисте усипни кошеви. Спровешћемо контролу у наредним данима. Ова година са аспекта климатских прилика била је неповољна за производњу кукуруза, зато морамо да предузмемо превентивне мере како касније не бисмо имали проблем са евентуално буђавим кукурузом, што би оставило озбиљне последице по исхрану животиња. То морамо у корену сасећи“, истакао је Недимовић.

Извор: РТВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар