Недимовић о изменама Закона о пољопривреди које ће бити усвојене у средином новембра

Аутор: Gdjakovic
449 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да ће свим пољопривреним произвођачима бити омогућен приступ субвенцијама. Данас скоро сви имају паметне телефоне, преко локланих смаоуправа организоваћемо едукације, обучити локалне службенике, и у месним канцеларијама моћи ће људи да поднесу своје захтеве електронским путем, рекао је Недимовић.

Влада Србије усвојила је измене Закона о пољопривреди, које предвиђају увођење новог електронског система у пољопривреди и брзу исплату Ипард подстицаја.
Хоће ли се 350 хиљада пољопривредних газдинстава снаћи у новом дигиталном систему пољопривреде?

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да је дилема ли ће моћи да се пољопривреним произвођачима омогућити да имају приступ субвенцијама.

То, како каже, неће бити преко ноћи, следи период од годину дана имплементације читавог система.

“Данас скоро сви имају паметне телефоне, преко локланих смаоуправа организоваћемо едукације, обучити локалне службенике, да чак и у месним канцеларијама могу људи да поднесу своје захтеве електронским путем – пољопривредне стручне службе биће на располагању”, рекао је Недимовић.

“Ово је 21. век, прелазимо да радимо без папира, имамо годину дана за имплементацију, кренућемо преко неких пројеката Светске банке, имаћемо пилот пројекта за електорнске пријаве, а од 1. јануара 2023. да кренемо у пуну имплементацију свега – где се исплаћује по грлу, хектару. Предложићемо Скупштини да у недељама испред нас усвоји предлог закона”, каже министар пољопривреде.

Очекује да током новембра буде на дневном реду и плус везано за Ипард, убрзавање исплате “где ћемо омогућити сваком ко добије решење да 50 одсто новца добија одмах, а 50 одсто по реализацији инвестиција, до сада је то било кад се заврши инвестиција добијете сав новац”.

Ипард 3
“Желимо да убрзамо причу и да помогнемо пољопривредницима да што више кроз Ипард акумулирају средстава, каже министар.

“Издали смо близу 80 милиона евра решења из Ипарда, задња три конкурса која су завршена или су у току носе највише пара, скоро 70 или 80 милиона евра, немојте да се бринете, идемо и корак даље, преговарамо о Ипарду 3 – биће усвојен у децембру ове године”, каже Недимовић.

“То је попут Ипарда 2, паре за механизацију, објекте, фарме, системе за надоњавање, воћњаке, рурални туризам, пољопривредну инфраструктруу, путеви, атарски путеви – ред величне око 300 милиона евра за Ипард 3, од јуна креће имплементација”, подвукао је министар.

За субвенције ће се конурисати електронски
“Имаћемо прелазни период у оквиру ког ће се ићи паралелно. Прошле године смо за месец дана смо имплементирали систем електорнске пијаце, подношење захтева за ковид помоћ за пољопривреднике, данас је дигитализација у пољпопривреди неопходна. Постоји робот за мужу, желимо да одемо испред свог времена, ово немате у ЕУ, они имају један део, српска ИТ прича је прича испред свих”, рекао је Недимовић.

“Можемо и ми нешто да иновирамо, нападамо препоне које још нико није нападао, успећемо у томе. Електронска пријава – сви то сада раде, ко хоће да ангажује радника у воћњаку, у пластенику може да путем телефона пријави радника, порезе и доприносе све да реши – то смо први урадили, спојили ИТ и аграр”, истиче он.

Сетва и ђубриво
Према његовим речима, једна истина је да је минерлано ђубриво поскупело, а цене пољопривредних производа су доживеле драстичан скок, имате историјски маскимум цена.

“Много је важније за произвођаче да им аутпути буду на високом нивоу. Јесте да су инпути сада порасли, али кад направите нивелацију видите да је на пример, за 3 килограма пшенице било килограм НПК вештачког ђубрива, тај однос је и сада”, каже он.

Како каже, држава је нашла мехнаизам да помогне за сетву, продужили смо краткорочне кредите за репорматеријал, по каматној стопи од 1 или 3 посто, грејс период од 12 месеци, много је јефитније него кад уговарају пољопривредну производњу на зелено.

Раније пољопривредници узму семе, убриво па плате откупњивачу кад буде жетва, а ово платиш 1 или 3 одсто кредит – и до 10 пута је јефтиније, објаснио је Недимовић.

Један одсто је камата за млађе од 40 година, за жене носиоце газдинства, за све остале 3 посто, 6,5 милијарди динара смо пласирали, велике су калкулције са ценом ђубрива, просто се узима кредит, само меница треба, продужен је рок, истакао је Недимовић.

Траже се решења са руским партнерима
За пролећну сетву кренућимо раније у причу, криза је у свету, делимично ће се рефлектовати у Србији, покушавамо да нађемо решења са руским партнерима који производе уреу, да омогућимо прихрану усева у марту, сремамо се, направило смо радне групе, подвукао је Недимовић.

Говорећи о ребалансу буџета, Недимовић указује на две ствари – новац ће ићи на исплату већих премија за млеко, и други део за субвенције.

“Повећан је број пољпорпвиредника, да нема приофита нико се тиме не би бавио”, закључио је Недимовић.

Извор: РТС

Srodni tekstovi

2 коментари

Sasa 1. новембар 2021. - 07:35

Gospodine ministre,okanite se da pricate o Vojvodjanskim poljoprivrednicima koji obradjuju vise desetina i stotina hektara.
Dodjite u pomoravlje gde ljudi rade par hektara za sebe da vidite sta je beda.Kad bude njima malo bolje,vecim piljoprivrednicima ce biti extra dobro.
Samo mlatite praznu slamu.

Одговори
ceki 1. новембар 2021. - 11:34

ima i kod nas malih i nikakvih poljoprivrednika nismo svi ono sto ti mislis pozdrav!

Одговори

Оставите коментар