Недимовић отворио АГРОБЕЛГРАДЕ и саопштио одличне резултате. Милијарда евра за воће и поврће у 2021. години

Аутор: Gdjakovic
381 посета

Трећи Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Агро Белграде 2022“, на којем ће се у наредна три дана представити око 500 излагача, отворен је данас на Београдском сајму. Обраћајући се присутнима на отварању манифестације, заменик градоначелника Горан Весић је рекао да је овај сајам више од обичног, јер показује како се Балкан уједињује и како постајемо регион који се економски заједно развија. – На сајму ћемо имати прилику да се упознамо с новим технологијама у пољопривреди, затим ту су компаније које ће моћи међусобно да сарађују и размењују искуства, како бисмо заједно били бољи. Јасно је да је пољопривреда шанса нашег региона, као што је шанса и енергетика. Производња здраве хране може да нам омогући да боље живимо и да се наше земље боље развијају – нагласио је Весић. Зато је важно што смо данас сви заједно, Република Србија, Република Албанија, Република Северна Македонија, навео је Весић и додао да су то три земље које су се удружиле да заједно остварују будућност. – Наша иницијатива „Отворени Балкан“ отворена је и за друге земље и верујемо да ће нам се придружити и да ћемо се сви заједно боље економски развијати. Имаћемо веће тржиште, јединствено тржиште радне снаге, размењиваћемо искуства и то ће бити добро за ове три земље, али и за све друге земље Западног Балкана, које се буду придружиле – истакао је Весић. Он је рекао да је Београд посебно поносан на пољопривреду, те да је српска престоница други пољопривредни регион у Србији, после Војводине. – Имамо 250.000 хектара обрадиве површине, а обрађујемо 174.000 хектара. Ове године смо издвојили два милиона евра за субвенције за пољопривреду, мимо субвенција које даје Република.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је обраћајући се присутнима изнео податак да је Србија у 2021. години извезла воће и поврће у вредности од милијарду евра, те да су то ствари о којима смо некада сањали. – Отварамо нова тржишта и идемо даље, а једна од прилика за све то је и Иницијатива „Отворени Балкан“ – рекао је Недимовић и захвалио УСАИД-у који, како је истакао, подржава конкурентну пољопривреду у Србији.

Директорка Мисије УСАИД у Србији Сузан Фриц указала је на важност овог догађаја за пољопривредни сектор наше земље. – Пољопривреда има велики потенцијал да још више допринесе економском развоју Србије. Прошлог месеца УСАИД је обележио 20 година развојног партнерства са Србијом, а за све то време је заједно са партнерима сарађивао на стварању бољих економских могућности и нових прилика.

Suzan Fritiz, директорка мисије УСАИД у Србији

Реализовано је хиљаде пројеката који су донели позитивну промену, а неки од највећих успеха су у вези са агробизнисом и пољопривредом. Освојена су нова тржишта, повећана је продаја, отворена нова и боље плаћена радна места и унапређен свеукупни квалитет и квантитет у овом сектору – казала је Сузан Фриц. Она је закључила да овај сектор сваке године постаје све конкурентнији, а сам „Агро Белграде“ у Србију доводи купце и потенцијалне партнере из региона и света.

Министарка пољопривреде Републике Албаније, земље која је уз Србију и Северну Македонију потписница Иницијативе „Отворени Балкан“, Фрида Крифца је захвалила на позиву да присуствује овом значајном сајму. – Више од 14 компанија које раде у области пољопривреде одмах су пристале да дођу на овај сајам. Заинтересованост компанија за ово тржиште сведочи о озбиљности и важности догађаја на којем се ствара атмосфера која погодује развијању бизниса и пословања.

Фрида Крифца

Она сведочи о напорима и резултатима које су три министарства пољопривреде створила да омогуће бољу пословну климу и унапреде пољопривредну сарадњу – рекла је министарка пољопривреде Републике Албаније и истакла да Иницијатива „Отворени Балкан“, коју су покренули лидери ових земаља, отвара границе и излази у сусрет потребама компанија и произвођача.

Борис Пашалић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изразио је уверење да ће четврта земља која ће приступити Иницијативи „Отворени Балкан“ бити Босна и Херцеговина, што би био веома важан корак за пословну заједницу, привреднике, произвођаче. – Надам се да ће економски интереси превладати политичке интересе или баријере – казао је Пашалић.

Министар пољопривреде Републике Северне Македоније Љупчо Николовски је изразио задовољство овом иницијативом и истакао да му је веома драго што производи из Северне Македоније могу веома брзо, без царине и додатних компликација да стигну до потрошача у Србији. – Ова иницијатива зато треба да се прошири и продуби, а данас смо имали прилику да видимо да је оно што је потписано у уговору и у пракси на добробит сваког грађанина. Битна је јер служи за размену искуства, повећање робне и трговинске размене, као и за напредак читавог региона – рекао је Љупчо Николовски.

Љупчо Николовски

По завршетку свечаног отварања, званичници су обишли штандове држава и градова учесница, као и штанд Града Београда. Градски секретар за пољопривреду Саво Павичић рекао је да се данас на штанду Града Београда представља 17 пољопривредника који се баве воћарством. – Организовали смо тако да сваког дана долазе други пољопривредници, како би представили своје производе – навео је Павичић. Он је најавио да ће ускоро Град расписати конкурс за субвенције у пољопривреди, у вредности од два милиона евра. Како је прецизирао, за куповину трактора опредељено је 100 милиона динара, за област воћарства и повртарства 45 милиона, за механизацију 30 милиона, за сточарство 30 милиона и за пчеларство 35 милиона динара.

АГРО БЕЛГРАДЕ је међународни сајамско – конференцијски догађај који окупља најважније компаније из области воћарства, повртарства и виноградарства, као и пољопривредне задруге из Србије, региона и иностранства. Ове године, учешће на Сајму узео је и Град Сремска Митровица, представивши богатство малих локалних пољопривредних произвођача. Према речима Петра Самарџића, заменика градоначелнице, Митровица је богат пољопривредни крај који има чиме да се похвали и шта да понуди – од меда, ракије, вина, преко сирева, месних прерађевина, до сокова, зимнице и осталих специјалитета.

На митровачком штанду је своје производе представило 15 произвођача пољопривредно прехрамбених производа, на Сајму који омогућава контакт пољопривредника са потенцијалним партнерима и купцима, али и размену знања и информација. Град Сремска Митровица и локална Агенција за рурални развој, преузели су комплетну организацију наступа митровачких излагача на Сајму, у циљу повећања њихове видљивости на тржишту. Њиховим представљањем доприноси се и представљању потенцијала митровачког аграра, али и туристичког потенцијала. Уз пољопривреднике излагачи су и сеоска туристичка домаћинства, као и произвођачи традиционалних занатских производа и рукотворина. Ови излагачи представљају Сремску Митровицу и напор Града је да они буду јединствени што се планира остварити заједничким наступима као и кроз „корпу локалних производа“ која се на тржиште пласира као градски сувенир.

Srodni tekstovi

Оставите коментар