Недимовић: Недостатак бродова и плитак Дунав проблем за извоз житарица

Аутор: draganadpetrovic
425 посета

Гост јутарњег програма „ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО“ на Хепи телевизији био је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.Министар је у јутарњем програму истакао да што се тиче кукурза, ситуација у јужном и северном Банату не изгледа добро.

– Немамо никаквих проблема што се тиче извоза. Ми имамо довољну количину, чак и за себе, него и за комшије и шире, али има један озбиљан проблем који се тиче житарица, а то је недостатак логистике, тј. недостатак бродова на Дунаву, јер читава украјинска флота, откад је почела специјална војна операција у Украјини, они једноставно не плове. Исто вам се појављује логистички проблем. Нама је Дунав „жила куцавица“ за житарице, али и остале пољопривредне културе које се транспортују том врстом саобраћајних комуникација и ту имамо озбиљне проблеме. Плус, Дунав је толико плитак, никад овако није био. Бродови не могу да плове под пуним теретом. И то што нађете бродова, не можете да их укрцате пуним капацитетом – рекао је министар пољопривреде.

О томе да ли се зна цена пшенице сада, јер је жетва завршена, минситар је рекао:
– Цену пшенице одређује берза, то је берзанска роба, а не одређује министар.Истиче да њена цена сада на берзи варива 35, 36 или 37 динара.О субвенцијама везаним за гориво, министар је рекао да пољопривредници већ шест месеци добијају најјефтиније гориво које може да постоји, држава га субвенционише.Министар је додао да су силоси пуни и да задовољавају далеко преко од наших потреба.
– Имамо пута 2 у овом тренутку пшенице, видећемо како ће ићи са кукурузом. Имамо и за нас и нешто мало за извоз.Не можемо уопште да проценимо колики ће нам приноси бити на простору средњег Баната, је тамо је стварно суша направила озбиљну штету.

Илустрација: Цену пшенице одређује берза односно понуда и потражња
Додаје и да је цена кукуруза добра, као и да не очекује да ћемо имати проблема са ценом кукуруза, али наводи да је проблем цена сунцокрета.
– Ове године смо посејали 280 хиљада хектара сунцокрета. Ја очекујем једну добру годину и огромне вишкове и за извоз који је дозвољен. Он никад није био на режиму забране, пшеница и кукуруз јесу били на режиму забране и на режиму квота, а сунцокрет никад није био. Јесте уље на систему квота био. Ја очекујем добру годину што се тиче сунцокрета, али имамо озбиљан проблем са ценом. Имамо један озбиљан проблем који се десио, али то је проблем очекивања – додао је министар.
– Плашио сам се да ово не буде година очекивања, када ће очекивати цене, а онда пред жетву да те цене падну, а то се сад и десило, поготово што се тиче овога са Украјином – додао је министар.
Додаје и да је доста робе остало заробљено у Украјини и да је то извршило додатни притисак као и да је то берзанска роба. Додаје и да је црномосрски слив је наше место трговања, јер ми све што извеземо, извеземо у Констанцу.
– Очи српске пољопривреде су у Констанци. Све иде Дунавом, ми немамо море.
– Не треба да се сконцентришемо на једно тржиште.Зато сам ја инсистирао да обновимо тржишта која се некад била наша..Блиски Исток је наша озбиљна реалност, поготово у воћу и поврћу, а сада и у месу…То су озбиљни купци, а са тражњом, можете да развијете озбиљан сектор…Са тржиштом и споразумима, кад то развијете, можете да развијате и неку грану – додао је министар.
– Са Отвореним Балканом нам се још више отварају простори за трговину, и већ је то видљиво.

Илустрација: Биће доста сунцокрета за извоз

Недимовић додаје да ће тек да се развија виноградарство. Каже и да сви они крајеви, који нису били у фокусу туризма, ће почети сада да се развијају.Каже да ће у неким деловима Војводине бити проглашено ванредно стање због суше, као и да ће видети како ће се то развијати.
Министар додаје да се извоз у Велику Британију и скандинавске земље доста повећао.
О бресквама је рекао да Србија није добро прошла са ценама и тржиштем. Додаје да је Русија била озбиљно тржиште, али да је сада проблем, пре свега због траснпорта, велике цене логистике.

О сточарству и све већем броју младих који се враћају на село
– Имамо озбиљан проблем у сточарству у читавој Европи. То је тежак посао, заправо најтежи део пољопривреде је сточарство. Имамо неколико кључних ствари везаних за сточарство. Тежак је посао. Са друге стране, већ 2 године имамо озбиљан проблем са сушом и скупом храном. Храна кад је скупа, кад скоче цене, ратарима је супер, али у сточарству настају озбиљн и проблеми – рекао је министар
– У млечном говедарству имамо довољно за српске прилике. Само Србија и БиХ производе довољно млека за себе. Ниједна земља око нас нема довољно млека за себе.

Илустрација: Биће довољно ђубрива за јесењу сетву

Министар Недимовић је рекао да држава може да помогне да се превазиђу неприлике, али она не одређује цене.
– Проблема са ђубривом, тј. са доступности ђубрива неће бити – додао је министар
Што се тиче цене ђубрива, он је додао:
– Ђубриво зависи од гаса, а Србија нема гас. Ми смо се снашли и обезбедили довољно ђубрива и из Ирана и из Русије…Биће семена довољно. Горива ће довољно имати, надам се. Брине ме крајем децембра шта ће се све дешавати око пакета санкција итд…За пољопривреднике горива ће бити довољно.
Он је закључио да хране Србија има довољно и за себе, као и за комшијске земље.

Извор: https://happytv.rs/vesti/politika/358727/ministar-poljoprivrede-branisalv-nedimovi%C4%87-u-dobro-jutro-srbijo-hrane-imamo-dovoljno-i-za-sebe-i-za-kom%C5%A1ije-ne%C4%87e-biti-problema-sa-dostupno%C5%A1%C4%87u-%C4%91ubriva

Srodni tekstovi

2 коментари

Mix 8. август 2022. - 19:03

A kad je vodostaj na Dunav bio dobar, oni se šegačili sa izvozom , nish hteli da svi zaradimo, nego samo oni, pa sad gospodo izvolit uživajte

Одговори
Mirr 9. август 2022. - 05:06

Sigurno ima ljudi koji znaju bole,ali koliko ja znam suncokret je bio pod zabranom izvoza i merkatilni i preradjeni! I ako je to tačno da je bio pod zabranom što nas sad bre toliko lažete i j____e.

Одговори

Оставите коментар