На сајму у Новом Саду јестиви дипломски рад и штанд од вуне

Аутор: Gdjakovic
463 посета

После више од годину и по дана капије Новосадског сајма коначно су отворене а посетиоци могу да закораче у највећу сајамску пољопривредну манифестацију у Југоисточној Европи. Изложба пољопривредне механизације традиционално заузима највећу површину, а пуне хале и креативни штандови права су слика новосадског сајма. Ове године на сајму учествује више од 800 компанија из 17 држава. Генерални спонзор сајма је Ђенерали осигурање, златни спонзор Ал Дахра а земља партнер овогодишњег сајма је Чешка  чији амбасадор Томаш Кухта наглашава значај сарадње са Србијом.

Отварајући сајам, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је да сајам доказује да морамо научити да живимо са ковидом како би сви сектори привреде могли да се развијају и још једном апеловала на значај вакцинације: „Као министар у Влади Републике Србије морам да нагласим да је највећи значај овог сајма за нас прилика да се наши пољопривредни произвођачи као посетиоци сајма упознају са новим трендовима и са новим технологијама у пољопривредној производњи“.

Велики број привредника и људи из бизниса током наредних недељу дана моћи ће да остваре директне сусрете и реализују бројне пословне подухвате, али не онлајн већ дуго ишчекиваним моделом лицем у лице. Улазница за сајам кошта 600 динара и потребно је да са собом понесете потврду о вакцинацији или прележаном ковиду, а уколико то немате можете одрадити брзи антигенски тест на неком од пунктова.

Посебнo je занимљива изложба органске пољопривреде у хали 2 где се могао дегустирати органски ајвар, сок од ароније, али и дипломски рад једне студенткиње. Како то? Ана Доловац је заправо дипломирала на тему органских пољопривредних производа на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Као производ тог рада настао је производ од шљива који је одличан и за поклон уз кафу у ресторану. Свакако бољи од производа препуних разних састојака за које нутриционисти тврде да нису добри по здравље организма.

Цела породица Доловац ради на имању од три хектара. Кажу, проф. др Бранка Лазић их је увела у свет органске пољопривреде. „Ово може да ради само неко ко заиста верује у органску производњу. Сви производи су сертификовани. У плану нам је да запослимо и два радника јер нас четворо има у кући и више није могуће да сами све радимо“ каже за Агробизнис магазин Ана Доловац, инжењерка органске пољопривреде која је дипломски рад одбранила код проф. др Ивана Папова и додаје: „То је производ од шљива, а настаје тако што се прави каша, суши на подлози и ручно пакује“ објашњава Ана и поносно каже да је за свој рад она је добила чисту десетку. Након шљиве, направљени су и други производи са укусом различитог воћа. У асортиману су и компоти од малине, купине и крушке. За оно што немају у свом засаду раде откуп од произвођача који такође имају сертификате о органској производњи.

Изложбу органских пољопривредних производа посетила је и Јелена Живковић, председница Извршног одбора НЛБ банке. „Поводом десет година овог конкурса донели смо одлуку да ћемо доделити чак десет награда за пројекте органске пољопривреде у Србији. Вредност ове иницијативе је пуних 5 милиона динара. Право учешћа имају сви индивидуални пољопривредници са регистрованим газдинством који су сертификовани или у процесу сертификације за органску производњу, укључујући и оне који поседују групни сертификат, односно уговор са организатором производње“ објашњава Јелена Живковић и наглашава да је кандидати могу поднети пријаве у филијалама, на Сајму у Новом Саду или на сајту обе банке.

Ако имате идеју за пројекат органске пољопривреде, потребна вам је подршка? Конкуришите и можда баш ви освојите награду у вредности 500.000,00 динара! Чак десет газдинстава биће награђено овим износом. Више прочитајте овде: https://bit.ly/3tKSE70

Поред штанда Доловца наишли смо и на младе људе из Органеле који се од 2017. баве органском пољопривредом. Они су пре неколико месеци покренули друштвено одговоран пројекат „Башта може свашта“ у оквиру којег производе органску храну за децу оболелу од рака која су смештена „НУРДОР кућама“: „Почеле су да нам се јављају фирме, из НИС-а су нам били њих 30 и на високој температури посадили башту за три сата. Башта је толико порасла да има заиста доста рода. На сајту донације.рс прикупљају се средства за бунгалове који би били коришћени за смештај волонтера. У акцију су се укључили и из организације „Млади истраживачи Србије“ каже за наш часопис Павле Ђурђевић.

На сајму има заиста велики број занимљивих штандова а ми вам за ову прилику издвајамо штанд Удружења одгајивача оваца Србије и АГРОПРЕСС-а који је направљен од вуне и прегршт детаља који привлаче бројне посетиоце да се фотографишу и да боље виде како штанд изгледа.

Толико од нас за први извештај са 88. Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду.

Srodni tekstovi

Оставите коментар