Момак за пример: Са факултета у пластеник и на њиву

Аутор: draganadpetrovic
380 посета

Извоз замрзнутих малина из Србије у прошлој години, вредан 426 милиона долара, премашио је извоз пшенице и сада је на другом месту, одмах иза кукуруза. Добре резултате у извозу домаћег аграра и преграмбене индустрије бележи и замрзнуто органско воће: 45 милиона евра. У „Себриа органика“ истичу да значајан успех има и органско сушено воће, посебно јагода, малина, шљива и боровница. Млади воћари и повртари из села Беласица код Крушевца својим резултатима потврђују потенцијал Србије у овој области.Алекса Јевгенијевић, трећа је година Пољопривредног факултета у Крушевцу. У повртарске и воћарске приче закорачио је са својих 19 година.Данас, три године касније, све што произведе прода одмах са њиве. Јагоде стижу прве, а у селу се оне беру са више од 50 хектара.

„Не можемо сви да будемо економисти, банкари. Неко мора да ради и на селу. Пољопривредни факултет ми је близу, могу да помогнем оцу и мајци“, каже Јевгенијевић.

Илустрација: Салату и спанаћ узгаја у пластенику

И можда није економиста, али све што ради има економску рачуницу. Салата и спанаћ расту у пластеницима, јагоду узгаја на хектар и по, а ту су и корнишони и паприке за ајвар.

„Корнишоне не садимо да бисмо брали, већ производимо расад за одређене фирме које су под уговором. За петнаест дана то није велики посао, а узме се добра пара“, прича Алекса.

Практично са једне парцеле, три бербе и три наплате, али су и улагања три пута већа.

У сарадњи са ПССС Крушевац, Алекса је као млад пољопривредник успео да код Министарства пољопривреде оствари субвенције.

Илустрација: Расад за корнишоне доноси добру зараду/ ФОТО: Pixabay

„Добили смо 1,5 милиона динара за три пластеника и фрезу. У обавези смо да пет година држимо пластенике. Пластеници су будућност“, објашњава Јевгенијевић.

Иако је овај крај познат по честим мразевима, извесно је да за Јевгенијевиће нема зиме.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4711104/mladi-povrtari-vocnjari-poljoprivrednici.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар