Може ли тресач да замени бираче?

Аутор: draganadpetrovic
288 посета

НИКОЛА Стајић и његов отац Драган из Крушара код Ћуприје имали су најсавременију фарму крмача, фарму од 2.000 кока носиља, а на 100 хектара бавили су се ратарством. Земљу су обрађивали са два велика трактора и четири комбајна. Пошто им није било лако да упамте коју су од 100 парцела обрадили, у тракторима су носили списак и штиклирали обрађене њиве. Како нису успевали да нађу сталне раднике, а они више нису могли сами да обаве толики посао, иако су небројено ноћи проводили на имању, пре четири године преоријентисали су се на воћарство и сада су међу највећим воћарима у ћупријској општини. На осам хектара узгајају вишњу, дуњу и шљиву стенлеј.

– Све радимо машински. Од кошења, фризирања, прскања, до бербе, коју обављамо такозваним тресачем. Планирамо да купимо и машину за резидбу. По томе смо оригинални у целој општини. Тако бербу обављамо са само седам радника, који за дан „отресу“ око хектар до 1,5 хектар. Машина за брање вишања дневно мења 60 радника, а рачуница је једноставна. За ручну бербу три хектара вишње требало би око 13.000 евра, док је машинистима за тресачем дневница 50 евра – каже Никола и додаје да су вишњу продавали хладњачарима који су је извозили у Русију и Пољску.

Илустрација: Вишње извозе у Пољску и Русију

Прошлогодишњи род вишње био је 6,5 тона, ове године га процењују на 25 тона, а наредне, у пуном роду, 15 тона по хектару. Нажалост, откупна цена још није позната, а исплатило би се када би била 100 динара по килограму.

– Џак ђубрива од 25 килограма био је 1.000 динара, а ове године 2.800 динара. Ове године нас је само хемија коштала 480.000 динара за заштиту, а лане 310.000 динара. Поскупела је и нафта. Цену не диктирамо ми, већ трговина. Раније је све производе откупљивала задруга, што је био спас за сељака, који никада више неће имати такве привилегије – оцењује Драган, који је као пољопривредни техничар радио у Земљорадничкој задрузи „Напредак“.

Пошто ће стенлејку да беру машински, Стајићи ће платити само раднике за брање дуња, али како су крупне, радници ће моћи да беру по две тоне дневно.
МЕЂУ НАЈБРОЈНИЈИМА У СЕЛУ

СТАЈИЋИ, који су једно од најбројнијих домаћинстава у селу, несумњиво су и међу највреднијима јер, како рекоше, свако доприноси колико може. На њивама помаже и Николина мајка Драгица, али и супруга Лидија, па чак и син Павле и ћерка Ана, јер их од малена уче да привређују. Баба Мирјана (77) и деда Раде (79) раде у башти.

Извор: https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1116412/tresac-menja-60-beraca-moderni-vocnjak-stajica-krusara

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар