МАЈ У ЗНАКУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА

Аутор: draganadpetrovic
304 посета

Пољопривредни сајам, који ће бити одржан од 21. до 27. маја, данас је најављен на Новосадском сајму.Окупио је 1.100 излагача из Србије и још 21 државе.Наступају појединачно,али и у колективним посетама којих ће бити девет.
– У односу на 2019. се налазимо на 75 одсто тог Сајма. земља партнер нам је Мађарска која је,на наше велико задовољство,препознала значај највеће аграрне приредбе у овом делу Европе и подржала нас као земља партнер.Подсетићу вас,2010.је била прва земља партнер Пољопривредног сајма- рекао је Слободан Цветковић,генерални директор Новосадског сајма.
– Изложбу пољопривредне механизације најновије генерације видећете на отвореном простору Новосадског сајма где ће се представити чланице Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације. Пољопривредну механизацију изложиће и фирме из Србије које нису чланице Удружења као и компаније из Италије, Турске, Аустрије, Словеније,Шпаније, Румуније, Бугарске и Чешке. Најскупљи експонат биће на штанду компаније ITN Group- у питању је самоходни силажни комбајн марке KRONE BIG Xмодел 680 чија је вредност 450.000 евра.

Нова на Сајму биће и специјална изложба – у Хали 3, биће изложени експонати из богате поставке Пољопривредног музеја у Кулпину и Музеја Жеравица . На поставци под називом „На корак до века“ моћи ће да се види све-од мотике до пољопривредних машина. То је део пројекта, који ће као едукативно-историјски садржај усмерити пажњу на историју аграра у Војводини,али и подсетник на јубилеје које ће Новосадски сајам обележити следеће године.У оквиру пратећег програма Пољопривредног сајма,посетиоци ће имати прилику да 21, 22. и 23. Маја присуствују јавном оцењивању говеда,коња и оваца.У среду, 25. маја биће одржан Препонски камп у организацији Коњичког центра „Новосадски сајам“,а истог дана и такмичење у препонском јахању,26. Мај је Дан сточара и дан свечаног уручења признања уз дефиле награђених грла стоке. Истог дана,26. маја је и Фијакеријада- нагласио је Цветковић.

Илустрација: Слободан Цветковић,генерални директор Новосадског сајма

Он је напоменуо да најтежи бик овог Сајма – Велиша, долази из Пољопривредног газдинства Браћа Јеремић,сименталске је расе,стар готово четири године.
– Мађарска је водећа земља у Европи када је реч о пољопривреди и Србија је за нас важан регионалнипартнер, с којом бележимо раст трговинских односа па у Нови Сад долази највиша политичка делегација предвођена премијером Орбаном- рекао је Др Атила Пинтер,амбасадор Мађарске у Србији.
Мађарска ће се представити на три локације.У Хали 1 на националном штанду,потом у појединачним наступима још готово 50 компанија,као и у Аули Новосадског сајма и у Новосадском позоришту где ће представити своје културно наслеђе.Искористиће прилику и поред привреде представити културно-историјске вредности Мађарске и гастрономију кроз дегустације специјалитет мађарске кухиње и вина.У Конгресном центру ће уприличити Дан Мађарске са Бизнис форумом и Б2Б сусретима- између осталог је најавио др Атила Пинтер,амбасадор Мађарске у Србији.

Илустрација: Наредни дани у Новом Саду биће у знаку пољопривреде

Да је Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде Републике Србије и ове године покровитељ највеће националне изложбе стоке са Изложбом генетских потенцијала потврдио је Сенад Махмутовић,државни секретар у Министарству пољопривреде. Министарство је годинама уназад покровитељ и изложбе органских производа,производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“, а биће присутни и произвођачи занатског пива,које је окупило Министарство.
Фокус Генералног спонзора 89. међународног пољопривредног сајма, ГЛОБОС осигурања, биће
на осигурању усева и плодова. Свакако ће прилику искористити и да представе и друге производе и услуге.
– Ми ћемо бити у Хали „Мастер“ у централном делу.Спремили смо специјалну и квалитетну понуду, а притом не мислим на осигурање пољопривреде већ и сва друга неживотна осигурања- рекао је Синиша Пратљачић,председник Извршног одбора Глобос осигурања.
– Поред тога, наш већински власник British motors ће приказати Ренџ ровер који је таргетиран за пољопривреднике,фармере,винаре,јер одговара њиховим потребама- истакао је Пратљачић.

Подршка Новосадском сајму је и Банка Поштанска штедионица,као Банка партнер Пољопривредног
сајма.Представиће услуге и погодности које су припремили за мала и средња пољопривредна добра.
-Сајамска манифестација је добра прилика да представимо неке наше нове производе и све оно што смоприпремили за пољопривреднике,али свакако и добра прилика да у директној комуникацији са нашим клијентима видимо њихове потребе и препознамо и потврдимо резултате нашег рада- рекао је Александар Чортан,члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.
-Ове године поред традиционалног штанда у Хали „Мастер“,Банка Поштанска штедионица ће бити присутна и на отвореном делу Сајма са мобилном експозитуром која има функционалност сваке наше експозитуре,а даје могућност да стигнемо до најудаљенијих крајева наше земље-додао је Чортан.
Компанија Al Dahra је и овога пута Златни спонзор Пољопривредног сајма.
-Al Dahraпослује у више од 40 држава.У Србији је Al Dahra препознала добру прилику за инвестицију и купила тадашњи комбинат ПКБ-рекао је Предраг Клепић,директор Сектора биљне производње Al Dahra.
-Инвестициони циклус се у Al Dahra сваке године занавља.У плану нам је да у наредне четири године инвестирамо у системе за наводњавање и дренажне системе.Поред неких стандардних култура кренули смо у озбиљне промене-да почнемо да гајимо лековито биље,индустријску конопљу и још неко биље које ће сигурно имати будућност на овим теренима-додао је Клепић.
– Сајам је најбитнија манифестација за нас механизаторе и то је место на којем се ми састајемо са
нашим пољопривредницима, размењујемо искуства- рекао је Александар Швоња,заменик генералног директора компаније Агропанонка.
-Ми смо дуги низ година дародавци у поклон-игри за посетиоце и до сада смо поклонили 26 трактора.Ове године смо у марту прославили 30 година компаније.Стога смо донели одлуку
да поклонимо две машине-трактор Belarus 82.1 и расипач минералних ђубрива HMS од 1000 литара-додао је Швоња.
-Наша компаније ће традиционално излагати на два штанда. Припремили смо око 200 трактора које
ћемо имати спремне за испоруку „дан за дан“, а од новитета ћемо представити трактор са ауто-пилот навигацијом и нове машине, које нисмо имали раније – турске фирме Agrional са којом смо склопили уговор-истакао је Швоња.

Илустрација: Са данашње конференције за медије на Новосадском сајму

Компанија МБВ ове године је за Поклон-игру припремила два вредна поклона-прскалицу BADILLI од 600 литара и приколицу PALAZOGLU,носивости 10 тона.
-Потрудили смо се да поклони буду у „фул опреми“, а позивам све да дођу на Новосадски сајам где излажу углавном сви који нешто значе у сегменту прикључних и основних машина у пољопривреди, да се упознају са новитетима, да се увере у квалитет,да се „исцењкају“ око попуста ако је то могуће и што је најбитније да сада уговоре машине,јер се боримо са роковима испоруке- рекао је Благоје Милинковић генерални директор компаније МБВ.
-Ми ћемо на нашем штанду представити 46 експоната, излажемо и неке новитете, имамо и акције те вас очекујемо тамо- додао је Милинковић.

Трактор JOHN DEERE 5045D ове године поклања компанија KITE DOO,чланица Пословног
удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, која на штанд поставља и премијере и новитете.
-Свим посетиоцима, купцима и онима који су дошли да се забаве,показаћемо да прецизна технологија није баук и да се може научити.Понудићемо тракторе и комбајне,прскалице,балирке и опрему за одржавање травнатих терена.Што се тиче цена,трудимо се да оне буду приступачне- рекао мр Ђорђе Мишковић,извршни директор KITE DOO дародавца у поклон-игри.
-Прецизна пољопривреда иде са одељењем агрономије где је наш заједнички задатак да понудимо заокружена решења- истакао је Мишковић.

Цене појединачних карата као и улазница за колективне посете нису мењане.Појединачне улазнице
стају 600 динара,док у колективним посетама коштају 400 динара по особи.За пензионере, колективне посете, ђака и студената и децу од 7 до 12 година улазница је 300 динара.Породични дан је у среду, 25.маја. Тада цела породица са децом до 14 година,може да посети Сајам уз једну улазницу купљену за 600 динара.Све купљене улазнице су и купони за учествовање у поклон-игри у којој су обезбеђена два трактора,расипач,прскалица и приколица.

Радно време Сајма је од 9 до 19 часова.
Свечано отварање је планирано за суботу, 21. мај, са почетком у 11 часова.

Напомена:
У суботу, 21. маја,Аула Новосадског сајма ће због Свечаног отварања бити затворена за продају
улазница до 13 часова.До тада посетиоци могу да користе Теретни улаз И и Теретни улаз II из улице Бранка Бајића и Улаз између Хале 8 и Хале 9, у улици Новосадског сајма.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Новосадски сајам

Srodni tekstovi

Оставите коментар