Мартиновић саопштио шта је договорено око цене малине

Аутор: Gdjakovic
67 посета

Министар пољопривреде Александар Мартиновић каже да почетна откупна цена малине износи 250 динара по килограму. Уколико извозна цена премаши тај износ добит ће делити хладњачари и пољопривредници у односу 40 према 60 у корист пољопривредника, наводи Мартиновић.

Александар Мартиновић демантује спекулације да 31. маја није постигнут договор о почетној цени малине на састанку произвођача, хладњачара и представника Владе.

Почетна откупна цена малине износи 250 динара а уколико извозна цена премаши тај износ добит ће делити хладњачари и пољопривредници у односу 40 према 60 у корист пољопривредника.

Министар је истакао да држава нема механизам да диктира цену, да то неће ни радити али да ће заштитити малинаре, те позвао све откупљиваче, прерађиваче и извознике малине да поштују договор о почетној цени од 250 динара.

Додао је да се очекује да ће извозна цена премаштити тај износ и да ће разликом бити задовољни сви у ланцу, поготово примарни произвођачи јер је њихов део у расподели добити до сада био 51 одсто, док су хладњачари имали 49.

Директор Института за агроекономију, професор Зоран Рајић рекао је за РТС да се малина на терену плаћа од 200 до 250 динара, и да се не може очекивати цена у извозу од преко три евра коју смо имали прошле године за малину најбољег квалитета.

Истакао је да је слична ситуација и са боровницом. Напомиње да ће род бити мањи за 30 одсто, а откупна цена испод свих очекивања, око три евра.

Извор: РТС

Фото: Танјуг

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Tijana 7. јун 2024. - 20:14

Koliko je merodavan neko sa pravnim fakultetom da prica o poljoprivredi? Ni malo!!!

Одговори

Оставите коментар